maanantai 2. heinäkuuta 2018

Millainen bloggaaja olen?

Aiemmin keväällä blogeissa näkyi sellaista perinteistä kyselyhaastetta otsikolla "millainen bloggaaja olen". Minullakin sellainen teksti oli jäänyt luonnoksiin, ja päätin nyt kirjoittaa sen valmiiksi, koska muiden aiheiden suhteen on hienoinen jumi päällä!


1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Aloitin ensimmäisen blogini hyvin päiväkirjamaisella tyylillä jo vuonna 2005. Silloin sen päätarkoitus oli lähinnä kirjoittaa kuulumisia muistiin itselle sekä kavereille, joita näki harvemmin. Minullahan on todella pitkä tausta päiväkirjojen kirjoittajana, joten julkisempi päiväkirja oli oikeastaan aika luonteva jatko "paperikirjoille". Minulla oli tuolloin elämässä vähän vaikeaa, ja ensimmäiset lukemani blogit olivat vertaistukipäiväkirjoja. Vähitellen kuitenkin päädyin lukemaan ensimmäisiä sen ajan tyyliblogeja ja omaankin päiväkirjaan alkoi putkahdella kuvia tekemistäni tuunailuista ja kirppislöydöistä. Tämän nykyisen blogin perustaessani vuonna 2007 painopiste olikin jo ennemmin harrastuksissa kuin kuulumisten raportoinnissa.


2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Edellisessä vastauksessa sen jo ehdinkin kertoa: blogihistoriaa on hurjat 13 vuotta takana, tässäkin blogissa jo yli kymmenen.


3. Kuvaile blogiasi: mikä on sen pääasiallinen aihe yms.

Blogini on lifestyle-sillisalaatti, jossa on sekaisin käsitöitä, ruokajuttuja, matkustelua ja arkea. Tiedän, että aihepiiriä pitäisi fokusoida paremmin, jos haluaisin kasvattaa lukijakuntaa, mutta en oikeastaan ole blogini suhteen kovinkaan kunnianhimoinen. Blogini on kiva harrastus, siinä missä sen käsittelemät aiheetkin.4. Kuinka usein päivität blogiasi?

Tavoitteeni on päivittää vähintään kerran viikossa, mutta aina ei ole asiaa tai aikaa edes sellaiseen tahtiin. Olen pyrkinyt karsimaan ns. täytepostauksia (mikä tämäkin lienee), joita aiempina vuosina tuli tehtyä useinkin, ja kirjoittamaan mieluummin harvemmin mutta aiheesta.


5. Kummat ensin, kuvat vai teksti?

Se vaihtelee. Esimerkiksi tähän postaukseen ensimmäisenä syntyy teksti ja vasta ennen julkaisua etsiskelen arkistoista jotakin kuvitusta. Etenkin ruokia tai matkoja käsittelevät tekstit taas usein alkavat kuvien valikoimisella, käsittelyllä ja postaukseen asettelulla. Käsityöjutuissa puolestaan voi käydä niin, että kirjoitan valmistuneesta työstä ja fiiliksistä, mutta postaus joutuu odottelemaan päivä- tai viikkokausia luonnoskansiossa, koska en ehdi tai jaksa ottaa kuvia.


6. Mistä saat inspiraatiota postauksiisi?

Asioista, joita teen. En juuri koskaan tee juttuja blogia varten vaan bloggaan siitä, mitä tekisin muutenkin. Jos teen erityisen hyvää ruokaa ja annoskin näyttää kivalta, saatan jossain kohdin huomata "tästähän voisi kirjoittaa blogiinkin", samoin esittelen yleensä miltei kaikki valmistuneet käsityöni.


7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä tai illalla?

Blogirutiinini ovat olleet aika isossa murroksessa viimeisen vuoden aikana, eikä minulle oikein ole muodostunut tyypillistä bloggausaikaa. Kun vielä reissasin Turussa töissä, kirjoitin usein illalla paluumatkabussissa, kun läppäri kuitenkin oli mukana mutta en jaksanut tehdä enää töitä. Helsingin-pestin aikana luonnostelin joskus postauksia kännykällä työmatkan aikana, mutta useimmiten kirjoitin vapaapäivien luppohetkinä, esimerkiksi sunnuntai-iltapäivisin. Nyt äitiyslomalla luulin, että blogi voisi vielä ennen vauvan syntymää olla harvinaisen aktiivinen, mutta ongelmaksi on ilmaantunut, että en oikeastaan ole tehnyt mitään kovinkaan kiinnostavaa, mistä voisi kirjoittaa. Käsityöt ovat kesken, vauvatavaroista en juuri jaksa intoilla, matkustelu on jäissä ja kokkaamani ruuat vanhoja tuttuja.


8. Kuinka usein teet jotakin blogisi eteen, kuten otat kuvia, luonnostelet postauksia, vastaat kommentteihin yms.?

Kerran pari viikossa. Aika usein teen monenlaista blogiin liittyvää juuri sinä samana iltapäivänä, jolloin innostun "nyt voisin päivittää blogia". Tästä johtuu, että esimerkiksi kommentit joutuvat joskus odottamaan vastauksia.


9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Luen vaihtelevasti: minulla on seurannassa valtava määrä erilaisia blogeja mutta se vaihtelee, miten usein jaksan klikata uutta postausta lukeakseni sen. Siihen vaikuttaa, mitä mielessäni milloinkin liikkuu. Vuosi sitten alkusyksysti luin paljon hyvinvointi- ja liikuntablogeja, nyt taas eniten klikkauksia ovat saaneet perhe- ja odotusblogit. Seuraan myös monia paitsi käsitöitä, myös muotia ja kosmetiikkaa käsitteleviä blogeja.
10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Tykkään siitä, että blogissa näkyy kirjoittajan persoona ja omaperäinen tyyli. Kivasti kirjoitettu teksti on minulle tärkeämpää kuin viimeisen päälle onnistuneet kuvat.


11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Itseä kiinnostavista asioista "meuhkaaminen" luvan kanssa, talteen jäävät muistot ja yhteisöllisyys.


12. Entä kolme huonointa?

Suorituspaine, että pitäisi tehdä parempaa ja useammin, tyhjän paperin kammo ("mulla ei ole mitään kirjoitettavaa") ja pelko ilkeistä kommenteista ja somelynkkauksen kohteeksi joutumisesta, jos menee kirjoittamaan liian aroista aiheista. Jälkimmäistä minulle ei toki koskaan ole tapahtunut, mutta se lienee suurin syy siihen, miksi en edes halua blogini tästä kummemmin kasvavan.13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa? Vastaatko mielelläsi kommentteihin?

Tottakai, mutta olen vähän laiska: en tykkää kommentoida kännykällä ja helposti unohdan vastata kommenttiin, jos luen sen puhelimella ja menee aikaa ennen kuin avaan läppärin.


14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagram tai Facebooksivua?

Toki: Instagram päivittyy blogia ahkerammin (nyt olen jopa opetellut stoorien käyttöä) ja löytyy täältä, Facebook-sivu taas täältä. Pinterestinkin laitoin keväämmällä pystyyn, mutta sen käyttö on nyt unohtunut, kun en löytänyt siihen oikein rutiinia.


15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummiin postauksen kerrallaan alusta heti julkaisuun saakka?

Luonnoksissa roikkuu yleensä 1-5 postausta. Osa jää luonnoksiksi, koska asiaa ja intoa ei riitäkään, mutta useimmat valmistuvat pikku hiljaa. Joskus ahkerana bloggauspäivänä kirjoitan useammankin valmiiksi ja julkaisen ajastettuna.


16. Bloggaatko avoimesti eli tietääkö tuttavapiirisi blogistasi?

En salaile blogiani mutta en erityisemmin mainostakaan. En halua esimerkiksi tyrkyttää postauksia henkilökohtaisen Facebook-profiilini uutisvirrassa, koska monia kavereita tuskin kiinnostaa. Tiedän, että aika moni läheinen kuitenkin seurailee satunnaisesti blogini kuulumisia.


17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogin kautta?

Olen tehnyt muutamia yhteistyöjuttuja, joista olen saanut itselleni joitakin kivoja, ei-kovin-arvokkaita tavaroita. Se on ollut ihan hauskaa, mutta en aktiivisesti pyri taloudelliseen hyötyyn tai sikäli blogin kasvattamiseen, mielestäni se vain lisäisi paineita ja haluan blogini olevan kiva harrastus. Elanto ja ura pysykööt siitä erillään.

Ei kommentteja: