keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Nokkosleipäkokeiluja


Olen nyt raskauden aikana kärsinyt kovin matalasta hemoglobiinista ja siksi etsinyt kaikenlaisia kikkakolmosia sen nostamiseksi rautatablettien oheen. Opin, että nokkosessa olisi rutkasti rautaa, joten ostin sitten kaupasta kuivattua nokkosta. Ajatuksena oli leipoa leipää, mutta vaikka monenlaisia leipiä olenkin kotiuunissa onnistuneesti tähän asti tehnyt, nokkoskokeilut eivät lähteneet käyntiin ihan Strömsön malliin.

Ensimmäiseen testiin nimittäin nokkospulveria humpsahti ihan liikaa, koska en osannut tuoreelle nokkoselle tehdystä ohjeesta arvioida, kuinka minimaalisen pieni määrä kuivattua tarvitaankaan. Leivästä tuli väriltään tummanvihreää ja taatusti terveellistä, mutta kovin montaa palaa en sitä alas saanut nokkoskuitujen narskuessa hampaissa.

Toisessa testileivässä nokkosta on vain pari ruokalusikallista ja leipä menettelee. Ohjeen ainesosasuhteet ovat suunnilleen seuraavanlaiset:

n. 7 dl vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa
0,25 dl kuivattua, jauhettua nokkosta
1 pss kuivahiivaa
3 dl vettä
1 dl öljyä

Edelleen nokkonen maistuu leivästä läpi niin, että en voinut olla ajattelematta, kuinka hyvää leivästä olisikaan tullut ilman tätä vihreää terveyspulveria. Onko nyt vain niin, että jos kerran ei tykkää kuivatun nokkosen mausta niin nokkosleivän teko on toivoton yritys? Mitä muuta siitä sitten tekisin? Kaupasta ostettuna jauhettu nokkonen ei ollut ihan halpaakaan, joten olisi sääli, jos se unohtuisi kuiva-ainekaappiin ikuisiksi ajoiksi. Auttakaa aneemista ystävää hädässä ja linkatkaa jakoon parhaat reseptit, joihin kuivattua nokkosta voisi käyttää!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ripottele kuivattua nokkosjauhetta kuten oreganoa: pizzaan, lämpimille voileiville yms. Jos munakas maistuu, laita sen joukkoon tai kätke smoothieen tai aamupuuroon. Tuoretta nokkosta voi ryöppäämisen jälkeen käyttää kuten pinaattia.

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos kommentista! Löysin nyt kaupasta kauramaitoa, jossa ei ole lisättyä kalsiumia, joten pääsen kokeilemaan ainakin smoothieta. Tosiaan totesin, että en oikein pidä nokkosen ominaismausta, joten smoothieen ehkä saan sen häivytettyä parhaiten. Puuroa en uskalla "pilata" sillä tykkään kaurapuurosta paljon ihan sellaisenaan :D Monissa luottoresepteissäni on pinaatin kera jotakin juustoa (palak paneer ja feta-pinaattipiirakka), mutta kenties tuon kauramaidon kera voisin pinaattilättyjen reseptillä kokeilla nokkoslättyjä jokin päivä. Katsotaan, seuraako nokkoskokeiluista vielä jatko-osa :)