tiistai 23. tammikuuta 2018

Tervetuloa talvi: lehtikuvioinen alpakkaneule pitää lämpimänä


Pitäähän sitä joka talvi yksi neulepaita tai -takki neuloa! Tämänkertaisen työn pistin puikoille jo elokuussa mutta monenlaiset muut kiireet ja kiinnostukset kiilasivat sen edelle. Valmista tuli jouluksi, ja lämpöistä villatakkia onkin sydäntalvella tullut käytetyksi. Ulkokuvia en sitten millään saanut aikaiseksi, joten tässä taas tuotos vanhan ystäväni, kaukolaukaisimen kuvaamana. Varasin muuten hiustenleikkuuajan nämä kuvat nähtyäni - hyvästi niskaponnari!


Lämmin ja pehmeä harmaa lanka on alpakkaa, ja takin suunnittelu menikin tällä kertaa vähän eri reittiä kuin normaalisti. Ensimmäisenä vastaan tuli nimittäin lanka. Loppukesällä satuin Kalliossa liikkuessani poikkeamaan yhdelle kirpparille enkä voinut vastustaa vitosella mukaan lähtevää lankapussia. Arvelin pussista löytyvän lankaa noin 300 g ja risat, mukaan laitettu vyöte paljasti, että kyseessä oli jo tuotannosta poistunut Novitan Luxus Alpaca. Tästähän saa vaikka mitä!


Riittäisikö lankamäärä ihan villatakkiin asti? Novitan arkistoista löytyi juuri samaiselle langalle tehty vanha ohje (kevään 2010 lehdessä aikoinaan ollut), ja uskalsin lähteä tekemään s-kokoa (350 g lankaa), sillä yleensä Novitan ohjeissa menekki on ainakin minun käsialaani suhteuttaen ollut mitoitettu yläkanttiin. Lanka oli hieman karvaista, kuten alpakka joskus on, mutta oikein miellyttävää neuloa, ja lehtikuvio oli sopivasti mieleen jäävä mutta ei tylsä. Kuviolliset palat tulivatkin valmiiksi vallan nopeasti, mutta hihojen kohdalla alkoi tökkiä.

Ohjeessa hihat neulotaan "perinteisesti" hihansuusta aloittaen tasona ja joustinneuleella. Saatuani yhden hihan tikuteltua valmiiksi mieltä alkoi painaa kaksi asiaa. Ensinnäkin joustinneule hihassa tuntui yhtä aikaa liian paksulta ja epämukavasti käsivartta nuolevalta. Toisekseen jäljellä oleva langan määrä alkoi näyttää huolestuttavan pieneltä. Loppuisiko se kesken juuri kun toista hihaa olisi vaivaiset pari senttiä jäljellä? Siinä tapauksessa joutuisin purkamaan molemmat ja tekemään lyhyempinä versioina alusta.

Päädyin muokkaamaan ohjetta siten, että tein hihat poimimalla silmukat kädentieltä ja vaihdoin joustinneuleen pääosin sileäksi sekä neuloin hihat pyörönä. Bonuksena siis säästyin aika monen sauman ompelulta, mikä ei ole lempipuuhaani. Ratkaisu tuntui sen verta onnistuneelta, että kirjoitin ihan erillisen postauksenkin, miten sen järkeilin. Kaarrokkeen jälkeen neuloin hihoja yhtä aikaa, ja niin oli helppo käyttää lanka aivan viime metreihin saakka niin että hihoista tuli yhtä pitkät. Ja riittihän se lopulta mukavasti ihan täyspitkiin hihoihin.

Tämä postaus on osa Blogisisarten Tervetuloa talvi -postaussarjaa, jossa sarjan alkupäässä esitellään talvisia käsitöitä ja myöhemmin tulee muita sydäntalven fiiliksiin sopivia aiheita! Edellisinä päivinä on esitelty
- kakkuvuoasta tehty ovikoriste Lumisiivet-blogissa
- virkattu pipo ruutukuvioinnilla Kangaskorjaamolla-blogissa
- vauvan ensilapaset Craft Candidate -blogissa
- talvisen käsityöinnostuksen tuottamat säärystimet Maisan elämää luonnossa ja muualla -blogissa

Huomenna uutta kässäaiheista luettavaa löytyy MaarItse-blogista! Kaikki sarjan postaukset kootaan Oranssia-blogin ja Kivemman blogin teemasivuille.

6 kommenttia:

Teresa/Craft Candidate - Kahden talon väkeä kirjoitti...

Siis tästähän tuli todella hieno! Ja hyvä ajatus tuo hihojen tekeminen ylhäältä alas. Tuo alaosan joustinneule viimeistelee hihat osaksi kokonaisuutta, vaikka yläosa onkin sileää. Onnittelut, upea lopputulos!

Kati kirjoitti...

Tosi ihana neuletakki. Ja näyttää kyllä lämmittävälle. Juuri tuollainen laadukas, lämmin, kaunis ja kivanvärinen neuletakki on luottovaate pakkaskeleillä. Ja kiitos hihojen ohjeen jakamisesta. Ihastelin tätä jo silloin Tampereella, kun nähtiin ja ajattelin kokeilla samaa jossakin neuleessani. Hyvä, että ohje on nyt tallessa sun blogissa. Mukavaa pakkaspäivää sulle!

Maarit / MaarItse-blogi kirjoitti...

Tosi kaunis neuletakki! Saumojen ompelun välttäminen saa aikaan ihmeitä - hieno oivallus tehdä hihat noin. :D

Johanna kirjoitti...

Vaikuttaa todella laadukkaalta ja pitkäikäiselta neuleelta. Teitpä hyvän lankalöydön kirpputorilta. Näyttääpä upealta tuo kuvio selässäkin, neuleen voi varmasti pukea juhliinkin päälle.

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne!

Kati, käytän neuletakkeja talvella lähes päivittäin ja harmaa on niin helppo yhdisteltävä. Kiva jos hihaohjeesta on iloa! Itse aion tehdä jatkossakin useimmat hihat tällä tekniikalla.

Johanna, toivon että kestää käyttöä! Joskus tällaisten ylelliseltä tuntuvien lankojen kanssa on tullut pettymys, kun neule onkin sitten nukkaantunut nopeasti. Tällä kertaa ei kyllä voi silloinkaan rahanmenoa harmitella :D

Satu kirjoitti...

Todella kaunis neule <3