maanantai 1. tammikuuta 2018

Heippa 2017, tervetuloa 2018

On perinteisen vuosikatsauksen aika! Vuoden 2016 katsaus päättyi toteamukseen, että on vaikea kuvitella elämää vuoden päähän, sen verran suurten muutosten ja epävarmuuksien keskellä vuosi sitten elelin. Ainoa tavoite, jonka vuodelle 2017 asetin - selvitä kunnialla väitöksestä ja nähdä elämää sen jälkeenkin - toteutui. Kirjoitin jännittävästä päivästä vähän jälkijunassa blogiinkin.

Loppuvuosikin järjestyi lopulta paremmin kuin uskalsin vuoden alkaessa toivoa. Kesällä aloitin uuden, kivan työn Helsingissä ja sanoin heipat Turulle ja Onnibussille. Nykyinen projektihomma jatkuu vielä toukokuun loppuun. Sen jälkeen tuleekin sitten taas jotakin uutta. Alkavalle vuodelle on nimittäin jälleen luvassa isoja asioita, jotka tulevat näkymään blogissakin sitten aikanaan. Tiedän, että on ilkeää vihjailla salaisuuksista, mutta toistaiseksi uskallan kertoa vain, että syksyn aikana useampikin kolmikymppispostauksessa lausumistani unelmista otti hienovaraisia askeleita eteenpäin, ja suunnitelmat tarkentuvat kevään edetessä.

Väitösstressistä toivuttuani oli sopiva hetki tarkistaa elämäntapoja, sillä kuten viime vuoden katsauksessa kirjoittelin, stressaava 2016 tappoi kuntosali-innostukseni, ja tammikuun yritelmä ryhmäliikuntatunneille paluusta jäi yritelmäksi. Kesällä totesin, että en enää mahtunut vanhoihin kesävaatteisiin. Väitöksenjälkeisen elämän asettuessa uomiinsa voimavaroja oli käytettävissä enemmän, ja uusi yritys liikuntarutiinin palauttamiseksi onnistuikin paremmin. Vähän myöhemmin remppasin ateriarytminkin kuntoon. Syksyllä voinkin paremmin kuin pitkään aikaan, ja lokakuussa kaikki vaatekaapin housut menivät taas jalkaan.


Käsitöiden saralla tein kerrankin itselleni villasukat ja muina pikkutöinä annoin väikkärini ohjaajille sekä vastaväittäjälleni lapaset ja sukat. Talven isompi työ oli toiseen kertaan toteutettu palmikkoneuletakki, ja kevättalvella tuli tikuteltua vielä yksi pipokin. Pitkin talvea neuloin myös mekkoa, joka "sopivasti" kevään korvalla valmistuikin, kun säät muuttuivat paksulle vaatteelle liian lämpimiksi. Kesän tikuttelin superohutta pitsineulehuivia, joka odottaa edelleen pieniä korjauksia - ehkä ensi kesänä saatte kuvia siitä - mutta pienempiä töitä valmistui pari: salomoninsolmuilla virkattu kesähuivi, nopeat neuletossut, ja syksyn alkajaisiksi varsin suosituksi postaukseksi noussut solmupanta. Yhden simppelin paidan innostuin ompelemaankin.


Syksy menikin sitten pitkälti Kalevala-peittohurahduksen parissa. Joudun myöntämään, että peitto on vieläkin kesken, sillä yhdistämisvaiheessa iski väsymys ja tarve tehdä välissä jotain ihan muuta. Uusia käsitöitä on toki valmistunut vielä loppuvuoden aikana, mutta missäpä välissä niitä olisi blogiin kuvannut tässä keskitalven pimeydessä. Käsityöpostauksia on kuitenkin siis tulossa, kunhan aikaa, energiaa ja valoa löytyy!


Matkailu jäi vuonna 2017 vähän vähemmälle kuin aiempina vuosina, lähinnä siksi että lomapäivät olivat tiukilla. Itsehän en uudessa työssä kehdannut heti hirveästi vapaata pitää ja puoliso taas käytti syksyllä lomapäiviään opiskeluun. Alkuvuonna postailin kuitenkin vielä muistoja syksyn 2016 Andalusian-kiertomatkasta: jutut Sevillasta ja RondastaCordobasta sekä Cahorros de Monachilin patikkaretkestä sain postattua vasta vuoden vaihduttua. Keväällä piipahdettiin Lontooseen - josta retkeiltiin Oxfordiin - ja kesällä tehtiin viikonloppumatka Dubliniin. Syksyllä taas katseltiin kotipuolen nähtävyyksiä Vallisaaressa. Matkailua on kuitenkin luvassa myös alkavalle vuodelle: juuri naputeltiin varaukseen lennot Lissaboniin, siispä varaslähtö kevääseen odottaa maaliskuussa!


Vuoden 2016 katsauksessa kerroin, että kotikokkailuissa siirryimme pitkälti lihattomaan ruokavalioon, ja vuonna 2017 lihansyönti jäikin ihan satunnaisiin maisteluihin kiinabuffeteissa tai sukulaisten luona kyläillessä. Kesän reissuillakin selvisin syömättä possua, nautaa tai kanaa, ja ensimmäistä kertaa tilasin hienommassakin ravintolassa maistelumenun ilman lihaa. Jopa joulu meni koskematta kinkkuun, ei tehnyt yhtään mieli. Edelleen opettelen, että voisin tapahtumiin ilmoittautuessani ilmoittaa ruokavalion, mutta erityiskohtelun vaatiminen tuntuu vanhastaan kaikkiruokaiselle kovin vaikealta, etenkin kun edelleen pidän mahdollisena tarpeen vaatiessa joustaa ja syödä sitä mitä tarjotaan. Kokkailu jäi männävuonna blogissa aika pieneen osaan. Uuden työn myötä etätyöpäivät jäivät pitkälti historiaan, ja siksi yksinkertaisesti laitoin ruokaa paljon vähemmän ja nautiskelin lounasruokalan antimista. Myös elämäntaparemppaan kuului makean leipomisen vähentäminen, joten muffinsseja paistui entistä harvemmin.

Blogin suhteen uusi juttu oli, että pääsin mukaan Blogisisaret-verkostoon ja sitä kautta harrastukseen tuli taas se bloggaamisen alkuaikojen yhteisöllinen puoli, jota olinkin kaivannut. Blogisisarten kanssa muun muassa toteutettiin Tervetuloa syksy -postaussarja, järkättiin miitti, ja Instagramin puolella osallistuin hauskaan joulutorttukalenteriin.

Vuosikatsauksen loppuun olen tavannut heittää toiveita ja tavoitteita tulevalle vuodelle, mutta kuten alussa totesin, 2018 tulee olemaan isojen muutosten vuosi. Luulen, että tällä kertaa tavoitteeksi riittää pitää parhaansa mukaan pää, kroppa ja tärkeät ihmissuhteet kasassa taas vuosi kerrallaan. Ilolla, jännityksellä ja vähän kauhullakin odotan, mitä kaikkea vuoden aikana vastaan tuleekaan. Toivottavasti myös blogi ja sen vakilukijat pysyvät myllerryksissä mukana!

Vuoden 2016 katsaus on luettavissa täällä, vuosien 2014 ja 2015 yhdistetty kertaus täällä, sekä vuoden 2013 pikakelaus täältä.

2 kommenttia:

Craft Candidate - Kahden talon väkeä kirjoitti...

Paljon kivaa on mahtunut vuoteesi, ihania käsitöitä ja matkoja jne. Hyvää uutta vuotta - jään odottelemaan, mitä jännää tänä vuonna sinulle tapahtuu. :)

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos kommentista ja samaten hyvää uutta vuotta sinullekin! Ja pahoittelut vihjailupostauksesta - itse aina inhoan sitä kun bloggari antaa ymmärtää että jotain jännää kohta on tulossa :D Luulen, että en enää kauaa onnistu pidättelemään salaisuuksia vaan möläytän jonkin uutisista ulos vaikka Blogisisarten ryhmässä :D