tiistai 5. joulukuuta 2017

Minun bullet journalini


Taidan olla muodissa vähän jälkijunassa (kuten aina), mutta pitihän olla varma, että tämä intoilu ei jää lyhytaikaiseksi, ennen sen jakamista blogissa. Olen keväästä asti kantanut laukussani bujoa eli bullet journalia, siis sellaista uudentyyppistä modernia paperikalenterin ja organisoidun muistikirjan risteymää.

Tässä postauksessa en kuitenkaan jaa kuvia kauniisti kuvitetuista aukeamista, sillä minun bujoni on juuri niin pragmaattinen kuin itsekin olen. Ainoat piirrokset sen sivuilla ovat neuleohjeitten tuunailuun liittyviä kaaviohahmotelmia. Muutenkin sitä on täytetty sotkuisella käsialalla tärisevässä bussissa milloin milläkin kynällä, joka on sattunut mukana olemaan.

Haluankin lähinnä jakaa ideani siitä, millainen bujo minulla toimii. En nimittäin lähtenyt täyttämään sitä tyypillisten bujo-ohjeiden mukaan. Tyypillisesti mainitaan, että bujossa pitäisi olla vähintään neljä osaa: sisällys, "tulevaisuusloki", kuukausiaukeama ja päiväsivu (ks. perinteiset bujo-ohjeet esimerkiksi täältä englanniksi). Minun kirjastani näistä ainoastaan sisällysluettelo löytyy. Olenkin vähän epävarma, voiko minun organisoitua muistikirjaani kutsua bujoksi ollenkaan.

En tehnyt kalenterityyppisiä aukeamia, koska en pitänyt niitä ollenkaan tarpeellisina. Kalenterina olen jo vuosia käyttänyt kännykässä ja koneella toimivaa sähköistä kalenteria, joka tarvittaessa piippailee muistutellen, missä minun pitäisi milloinkin puolen tunnin päästä olla. Sähköisestä kalenterista kuitenkin puuttuvat ne tyhjät muistiinpanosivut, enkä ole oppinut hyödyntämään vaikkapa sähköisiä tehtävälistoja ollenkaan. Minun bujoni onkin kestoversio perinteisistä muistilapuista, ja ulkoistan sinne monenlaisia asioita, joita juolahtelee mieleen pitkin päivää mutta joita ei sitten enää myöhemmin muistaisikaan ilman ylös kirjoittamista.

Muistikirjastani löytyy muun muassa

- lista kirjoista, jotka pitää joskus lukea
- lista kirjoista, jotka olen tänä vuonna lukenut
- joululahjaideoiden lista (aloitettu syyskuussa)
- käsityöideoiden lista
- blogipostausideoiden lista

Lisäksi se sisältää kuukausittaisia tehtävälistoja, jotka sisältävät ärsyttäviä pikkuhommia, kuten hammaslääkäriajan varaaminen, joita aina lykkään ja unohdan tehdä. Puolivuotisen kuntokuurini ajalta kirjasin kuukausittaiset liikuntakerrat muistikirjaan, ja sinne täyttelin toisinaan ruokapäiväkirjaakin. Lisäksi sivuille on kertynyt käsitöihin liittyviä piirrusteluja sekä monenlaisia tilapäisiä tehtävä- ja ostoslistoja ja päiväkirjamaisia merkintöjä reissuihin ja tapahtumiin tai ihan vaan yksittäisiin silppuisiin ja sekaviin päiviin liittyen. Käytössäni oleva kirja on saman näköinen etu- ja takapuolelta: toisen kannen takana on arkiset muistiinpanot, toinen puoli taas toimii muistikirjana työasioissa, esimerkiksi kokouksissa ja seminaareissa, jos ei muuten ole tarvetta pitää läppäriä mukana.

Entä mitä muistikirjassani ei ole? Kuten jo totesin, kauniisti koristeltuja sivuja on turha etsiä. Ei löydy mietelauseita eikä muita värejä kuin kuulakärkikynänsinistä. Turhuuksia kyllä löytyy: bujoni on ensisijaisesti paikka, jonne voi matalalla kynnyksellä ulkoistaa mitä tahansa mieleen tulevaa. Koen kirjasta olevan minulle ihan konkreettista hyötyä, sillä muistiin kirjattuna asioita vain tulee tehdyksi helpommin: kun olen merkinnyt elokuun tehtävälistaan hammaslääkäriajan varaamisen, todella varaan sen ennemmin kuin siirrän sitä taas eteenpäin syyskuun listaan, ja kun ostoslistassa lukee, että kauneusmessuilta kannattaisi ostaa seerumia ja käsivoidetta, muistan ostaa niitä ja ehkä jättää sen kaappiin unohtuvan heräteostoskynsilakan ostamatta.

Entä kiinnostaako bujoilu ruudun sillä puolella? Pitäisikö oman muistikirjasi olla ensisijaisesti käytännöllinen vai nätti?

4 kommenttia:

Maarit / MaarItse-blogi kirjoitti...

Viime aikoina samaa olen minäkin miettinyt, kun olen pähkäillyt tulevan vuoden kalenteriasioita. Bujoilua olen joskus kokeillut, mutta väsähdin, kun aloin liikoja koristelemaan ja varomaan bujoni sotkemista. Eli nätti ei toimi minun kohdalla. :D Ensi vuotta varten hommasin kokemuksestani huolimatta Traveler`s Notebookin, mutta nyt aion jatkaa sotkuista tyyliäni enkä aio aikaa koristeluun liiemmin käyttää. TN:n avulla voin kuitenkin järjestää asioita eri vihkoihin teemojen mukaan, mutta silti ne kulkevat mukana samojen kansien sisällä.

Emilia kirjoitti...

Bujoilu vei sydämeni kerralla! Ihanaa hommaa ja se on täysin minun näköiseni, koristeluineen päivineen. Välissä olen kokeillut myös muita vaihtoehtoja, mutta kyllä tuo bujo on minun juttuni tuhansine mahdollisuuksineen. :) Kiva lukea myös muiden ajatuksia aiheesta!

Katarimaria kirjoitti...

Maarit, Traveler's Notebookista en ole kuullutkaan. Pitääkin googlailla lisätietoa, teemoittain järjestelty mutta yksissä kansissa pysyvä muistikirja kuulostaa nimittäin järkevältä ajatukselta!

Emilia, aina ihailen muiden kauniita bujo-kuvia mutta jostain syystä ei vaan omalla kohdalla koristelut nappaa, vaikka ennen kyllä jaksoin edes paperikalenterin kannet päällystää näteiksi. Jokainen tyylillään, se kai on tärkeintä!

Maarit / MaarItse-blogi kirjoitti...

Hei, piti vielä palata kommentoimaan, kun olet niin kätevä käsistäsi, että Kipot pinossa -blogista löytyy ohje TN-kansien tekoon, jos asiasta yhtään innostuit. Eli täällä: https://kipotpinossa.blogspot.fi/2017/12/itsetehty-kalenteri-ohje-kansien-tekoon.html Epäilen omaa onnistumistani, mutta sinulta varmaan luonnistuis... :) Mutkattoman oloinen ohje kyllä, että houkuttelee kokeilemaan, mutta omalta osalta pitää tosiaan tuumata.