keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Istutetun hihan neulominen ylhäältä alas

Neuloin tässä syksyn mittaan neuletakkia kirpputorilta ostamastani langasta, jota ei enää kaupasta löydy. Vitosen pussissa lankaa oli sen verran naftisti, että valitsin ohjeen tarkkaan: tähän se varmaan riittäisi. Ohjeen mukaan neuletakki tehtiin perinteisesti palasina ja ajatuksena oli noudattaa ohjetta kerrankin ihan kiltisti. Hihoja aloittaessani kuitenkin alkoi huolestuttaa: mitä jos lanka loppuisi sittenkin kesken ja toinen hiha jäisi muutamaa pöljää senttiä vajaaksi.

Päätinkin siis modailla ohjetta siten, että tekisin hihat alhaalta hihansuusta aloittamisen ylhäältä alas päin eli poimimalla aloitussilmukat yhdistetyistä etu- ja takakappaleista. Näin voisin tarpeen vaatiessa jättää hihat vajaamittaisiksi, jos lanka näyttäisi käyvän vähiin, enkä joutuisi purkamaan mitään.

Pähkäilin itsekseni, kuinka istutetun hihan ohje muutetaan ylhäältä alas neulottavaksi, ja lopputuloksesta tulikin aivan oivallisen siisti, selvästi parempi kuin irtonaisina paloina neulottavista hihoista yleensä. Minun tyylilläni kun ommeltu hihasauma tahtoo helposti kiristää tai muuten vain olla ruman näköinen, vaikka kuinka huolellisesti jäljittelisin silmukoita.


Miten tämä pähkäilyketju sitten meni? Toivottavasti osaan selittää sen riittävän ymmärrettävästi, jotta joku muukin vastaavaa ratkaisua haikaileva voisi saada hommaan apua!

1. Poimitaan silmukan hiha-aukon laidoilta. Poimittavien silmukoiden määrä on se, mitä irtonaisena neulottavassa hihassa on kaikkein leveimmässä kohdassa, siis ennen kaarroketta muotoilevia kavennuksia. Minun neuletakissani määrä oli 84 silmukkaa.

2. Vaikka kaikki silmukat onkin jo poimittu, aloitetaan neulominen yläosasta lyhennetyin kerroksin. Aloitussilmukoiden määrä on se, mikä alhaalta ylös neulottavassa hihassa jää pääteltäväksi aivan viimeiseksi kaarrokekavennusten jälkeen. Ohjeessa, jota seurasin, laskin ensimmäisen kerroksen silmukkamäärän vähentämällä leveimmän kohdan silmukkamäärästä kavennettavien silmukoiden määrän: 84 - 2x (5+2+14+4) = 34. Neuloin siis poimituista silmukoista ensimmäiseksi vain 17 silmukkaa olkasauman kummaltakin puolelta, sitten käänsin työn ja jatkoin tasona. Kuva selventää tässä kohdin, mitä tarkoitan!

3. Kerroksia pidennetään samaa tahtia kuin toiseen suuntaan neulottavassa hihassa tehtäisiin kavennuksia. Seuraa siis ohjeessa olevia kaarrokekavennuksia väärään suuntaan ja pidennä kerroksia yhdellä tai useammalla silmukalla niin kauan, että kaikki aluksi poimitut silmukat ovat käytössä ja hihaa voi alkaa neuloa pyörönä.

4. Jos ohjeessa on hihaan lisätään silmukoita kädensuusta kohti kainaloa, kavenna vastaavasti sopivin välimatkoin, jotta hihansuusta tulee oikean levyinen. Kerroksen vaihtumiskohta ja kavennuskohta tulee kainaloon, pidä siinä vaikka silmukkamerkkiä. Muista päätellä hihansuu joustavasti, sillä näin päin tehtynä se voi helposti jäädä kireäksi.Kysy, jos ohjeessa jokin kohta oli vaikeasti selitetty! Teetkö neuleet ennemmin palasina vai yhtenä kappaleena?

3 kommenttia:

Emilia kirjoitti...

Tuolla tapaa tulee kyllä todella siisti hiha, hyvältä näyttää ja näytti silloin Blogisisarien tapaamisessa :) Jos joskus innostun tekemään neuletakkia niin täytyy silloin kaivaa tämä ohjeesi esille! Ainakin nopesti vilkaistuna vaikutti aika simppeliltä hommalta. :) Mukavaa viikonloppua!

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos kommentista ja kivaa joulunalusaikaa!

Kati kirjoitti...

Kiva, kun teit tästä aiheesta postauksen. Näyttää kyllä hyvältä. Tulee siistinnäköinen lopputulos ja saa käytetyä langat loppuun asti. Täytyy joskus kokeilla tätä itsekin. Mukavaa jouluviikkoa sulle💕