tiistai 19. joulukuuta 2017

24 kysymystä joulusta (epäjouluihminen vastaa)

Bongasin Fit fat mama -blogista pienen jouluisen meemin, ja koska yhtäkään jouluaiheista postausta ei tässä blogissa ole nähty vuosikausiin, laitetaan nyt sentään yksi sellainen kerrankin tulemaan. Ehkä näistä vastauksista paljastuu, miksi en juuri kirjoita jouluvalmisteluista!
On joulun aika, mitä luet?

Samaa mitä muutenkin eli hyviä kirjoja :) Joululomalla nimenomaan on aikaa lukea kaunokirjallisuutta ja jättää työn puolesta lukeminen vähemmälle. Usein saan jonkin uudehkon romaanin myös lahjaksi ja pääsen sitten aloittamaan sen viimeistään junamatkalla joulunvietosta kotiin.

Suosikkijouluelokuva?

En katso jouluteemaisia leffoja. Odotan kuitenkin, että loman aikana on aikaa piipahtaa elokuvissa katsomassa uusin Star Wars.

Missä vietät mieluiten pyhät?

Ollaan jo vuosikaudet matkustettu jouluksi puolison sukulaisten luokse Pohjois-Pohjanmaalle. Päästään käymään siellä niin harvoin, että joululoma on luonteva aika reissata, ja jouluhössötyksen keskellä tulee väistämättä juhlafiilistä, vaikkei itse jaksaisikaan hössöttää. Bonuksena on tietty myös, että pohjoisempana on aika paljon todennäköisemmin jouluna lunta kuin pääkaupunkiseudulla.

Lempijoululaulu?

Tässä kohdin myönnän olevani sentimentaalinen ja vanhanaikainen. Tykkään Konsta Jylhän joululaulusta, Sylvian joululaulusta ja Tontusta. Pirtsakat rallatukset hajottavat päätä aika tehokkaasti, erityisesti kaupoissa pahimpaan ruuhka-aikaan.

Milloin avaatte lahjat?

Milloin mitenkin. Etukäteen saatuja lahjoja ei roudata joululomareissulle aattoa varten säästettäviksi, vaan avataan jo ennen joulua ja muutenkin paketteja tulee vähän tiputellen. Suurin osa toki avataan aattona yhdessä.

Osaatko nimetä kaikki joulupukin porot?

No en tod. Mutta niiden nimet ovat muutenkin ihan väärin, kuten yllä linkkaamassani tieteellisessä joululaulupotpurissa todetaan.

Mitä joulun traditiota odotat eniten tänä vuonna?

Tänä vuonna olen aika pahasti loman tarpeessa, joten eniten odotan lepäämistä ja useamman päivän breikkiä töistä. Ja tietty joulu on aina hyvä syy nähdä kauempana asuvaa perhettä ja sukua, niin omaa kuin puolison.

Oikea vai muovinen joulukuusi?

Oikea on parempi, ainakin niin kauan kuin ei itse tarvitse siivota neulasia :D Omassa kodissa meillä ei vielä koskaan ole ollut minkäänlaista joulukuusta, sillä ei ole joulua kotona koskaan vietetty. Jos vietettäisiin, ehkä hakisin jonkinlaisen aidon minikuusen.

Kaikkien aikojen suosikkisi jouluherkuista?

Rosollista olen tykännyt paljon jo lapsesta saakka. Muita herkkuja ovat sienisalaatti ja kaikki kalaruuat silakkarullista savusiikaan. Riisipuurosta ja luumukeitosta tykkään myös ihan perinteisinä versioina, ja tietty kaikenlaista joulumakeaa tulee syötyä myös.

Rehellisesti: kumpi on parempaa, lahjojen antaminen vai saaminen?

Kumpikin on parasta silloin, kun lahja oikeasti osuu kohdalleen. 

Oudoin saamasi lahja?

En muista saaneeni mitään kovin kummallisia lahjoja ikinä. Lapsena eniten ärsytti saada vuodesta toiseen monta kokoa liian isoja kerrastoja, isoimpiin niistä en varmasti vieläkään olisi kasvanut tarpeeksi.

Millainen lahjojen paketoija olet?

Huono, laiska ja ekologinen. En oikein tajua, miksi pitäisi nähdä kauheasti vaivaa pienen hetken olemassa olevaa pakettia varten. Ja niistä värillisistä papereista tulee ihan kamalasti jätettä, jota ei voi edes kierrättää. Jätän paketoimatta sen minkä voi, säästän ja käytän uudelleen sekä naruja, papereita että lahjakasseja. Jos uutta paperia tarvitaan, käytän ruskeaa pakkauspaperia tai sanomalehteä.

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?

En käsitä sitäkään, että pitäisi olla jokin erityinen joulupaita. Reissuun pakkaan kyllä varmaan jonkinlaisen tavallisen punaisen villapaidan messiin, koska omistan sellaisia useita.

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?

Kyllähän niitä lapsena joskus äidin kanssa yritettiin. Muistan, että se oli hermoja raastavaa räpeltämistä, jossa sokerilitku poltti sormet. Luulen, että jätän sen osaaville tulevaisuudessakin.

Suosikkipuuhasi joululomalla?

Laiskottelu, ihmisten tapaaminen, lukeminen, käsityöt ja ulkoilu (jos on hyvä sää).

On jouluaatto, mitä kupissasi on?

Glögiä.

Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?

Puolisolle menisi.

Mitkä värit tekevät joulusi?

Kannatan perinteistä punaista ja vihreää, ympäri vuoden.

Mistä jouluperinteestä et pidä tai minkä skippaat vuosittain?

Skippaan aika montakin jouluperinnettä, mm. tänä vuonnakin kaiken leipomisen, siivoamisen ja koristelun. Jouluruuista skippaan ainakin maksalaatikon, mutta saa nähdä, selviänkö maistamatta kinkkua.

Oletko viettänyt joulua muualla kuin kotimaassasi?

En. Jos olisin ulkomailla 24. joulukuuta, tuskin viettäisin joulua ollenkaan.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?

Sitä mitä jouluaaton kyläpaikassa tarjotaan. 

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?

Valkoiset ehdottomasti: vilkkuvat värivalot ovat kamalia.

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai -päivästä?

Kaipa aatto se jouluisin hetki on.

Ei kommentteja: