keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Mitä syödä kasvisruokapäivänä - reseptivinkit arkeen

Tänä syksynä ei juuri ole tullut tehtyä uusia innovaatioita kokkailujen suhteen, vaan on pysytty tutuissa ja turvallisissa resepteissä. Mitä meillä sitten normipäivinä syödään, ja millaiset ruuat pysyvät arkiruokalistalla vuodesta toiseen? Kokosin tähän postaukseen kotitaloutemme luottoreseptit, omat tai muualta löydetyt, jospa niistä olisi iloa jollekulle, joka etsii uusia ideoita helppoihin kasvisruokiin.

Salaatit

Tavallisin salaatti meillä varmasti on ihan sellainen perussetti lehtisalaattia, kurkkua, tomaattia ja mahdollisesti oliiveja, fetaa ja sipulia. Joskus kuitenkin tuoreetkin kasvikset uppoavat paremmin vähän enemmän maustettuina, ja silloin teen aasialaistyyppistä nuudelisalaattia joko nuudeleilla tai ilman. Alkuperäinen ohje löytyi Helsingin Sanomista. Nuudelittomasta variantista, jossa käytetään kesäkurpitsasuikaleita, tein taannoin oman postauksensa. Alkuperäisen ohjeen kastikemäärä ei muuten riitä yhtään mihinkään - soosi on nimittäin niin herkullista, että sitä tekee mieli lotrata reilummin!



Curryt

Salaattia paremmin näin talviseen aikaan ainakin minulle maistuvat lämpimät ja mausteiset ruuat, joihin kuitenkin halutessaan voi upottaa aika suuren osan päivän kasviskiintiöstä. Meillä syödäänkin aika usein erilaisia variaatioita curryista. Lempparini intialaisissa ravintoloissa ovat kotijuustoruuat, ja lähimarketista löytyvä uutuusjuusto Mifu onkin arkikokkailuissa löytänyt paikkansa nimenomaan curryissa. Kookosmaitoversioissa proteiinina toimii yleensä tofu. Blogistakin löytyykin jo useampi helppo curryresepti:

Kukkakaali-cashewpähkinäcurry


Mifu-cashewpähkinäcurry

Kevyt Mifu-pinaatticurry


Tofu-kookoscurry


Jos riisi intialaisen curryn kyljessä kyllästyttää, suosittelen kokeilemaan vaihteluksi nopeita pannulla paistettavia chapati-leipäsiä. Neljä kämmenen kokoista leipää syntyy niinkin monimutkaisella reseptillä kuin

4 dl jauhoja (osa voi olla täysjyvää)
2 dl jogurttia (myös soijaversio kelpaa)
1 tl suolaa

Ja leivät taputellaan siis noin sentin paksuisiksi lätysköiksi ja paistetaan pannulla öljyssä kullanruskeiksi. Niillä on kätevä kaapia herkkucurryn viimeiset kastikepisarat lautaselta!


Keitot

Jos tuntuu keittopäivältä, meillä keitellään yleensä tätä Chocochilin klassikkokeittoa. Maapähkinä-bataattikeitto ei kyllä ole kevyttä keittoa nähnytkään. Paras kasvissosekeitto ikinä, eikä kaipaa minkäänlaisia modauksia. Tämänkin kanssa meillä muuten aika usein syödään noita yllä mainittuja jogurtti-leipäsiä.


Toinen lämmittävä ja moneen kertaan hyväksi havaittu keittoresepti on napattu Hesarista talteen. Tomaattinen maissikeitto valmistuu meillä kyllä ihan ilman mitään tomaattien kalttaamisia ja purkkimaissista, mutta herkullista siitä tulee silti. Toki jos sattuu tarttumaan kaupasta mukaan suht vahva chili, tästä tulee kyllä aika ärtsyä settiä. Tottumattomimpien makunystyröiden kanssa kannattaa siis hieman tarkkailla chilin määrää.

Maissikeiton kanssa samassa jutussa aikanaan julkaistiin myös maissileivän ohje. Se sopii keiton kaveriksi niin hyvin, että on tullut perinteeksi leipaista semmoinen samalla kertaa. Purkkimaissista onnistuu sekin, vaikka ohjeessa kuullotellaan tuoretta. Toki edelleen joudun joka kerta googlaamaan, kuinkakohan monta desiä 125 g jauhoja oikein mahtoikaan olla.

Muut

Joskus viikonloppuna on aikaa kokkailla vähän pidemmän kaavan mukaan. Silloin tulee usein tehtyä lasagnea tai uudempaa herkkulöytöä, italialaista munakoisovuokaa eli parmigiana di melanzanea. Lasagneen mielestäni paras jauhelihan korvaaja on Härkis, ja oma hyväksi havaittu reseptini löytyy täältä.


Parmigiana di melanzane löytyi - mistäpä muualtakaan kuin Hesarin ruokasivuilta.

Munakoisoruokiin löytyy vielä pari muutakin luottoreseptiä. Nimittäin jos aikaa on liian vähän vuoan kypsyttelyyn mutta mieli tekee silti mozzarellaa, munakoisosta voi tehdä "pihvejä" eli kunnolla paistettuja siivuja, joiden väliin reilut siivut mozzarellaa, tuoretta basilikaa ja loraus balsamicoa. Idea löytyi Viini-lehden sivuilta vuosia sitten. Munakoisoa kohtaan epäluuloisille suosittelen taas Siskot kokkaa -blogissa kauan sitten julkaistua mausteista grillireseptiä, joka onnistuu kyllä aivan mainiosti uunissakin grillivastuksen alla.

Mitäs teillä kokataan toistuvasti?

7 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Minä hehkutan myös munakoison nimiin! Se on meillä varsin uusi tuttavuus, koska kesti aikansa ennenkuin opin, että munakoison valmistamiseen tarvitaan paljon kolmea asiaa: aikaa, lämpöä ja oliiviöljyä.

Jenni / Ruoka-alkemisti kirjoitti...

Erilaiset nuudeliruuat on varmaan se mitä meillä tehdään usein, varsinkin silloin jos aika on vähän kortilla ja jaksaminen vähissä niin niistä saa helposti ja nopeasti valmista.

Mutta toisaalta mikään ei voita uunissa paahdettuja kasviksia!

Viltsu kirjoitti...

Ohoh, onpa hyvännäköisiä ruokia! Mullehan tulee tässä ihan nälkä jo! Ihanaa iltaa sinulle!

Katarimaria kirjoitti...

Viikonloppukokki, joo - munakoisosta tykkäämättömät ovat saaneet vain jotain raakaa linjastoruokalan munakoisoa, hyvää ei tule nopeasti ja kevyesti :)

Jenni, nuudeleita kyllä syödään meilläkin aika usein. Paahdetut kasvikset pitääkin muistaa taas vaikka tulevana viikonloppuna!

Viltsu, kiitos!

Emilia kirjoitti...

Meillä syödään nykyään aika usein kukkakaalikasvissosekeittoa, jonka ohjeen olen tainnut joskus jakaa blogissanikin. Aina hyvää ja helppoa! Erilaisia curry ruokia tulee myös tehtyä paljon ja ensi kerralla testaan tuota ohjeesi leipää, joka olisi varmasti ihana lisä annokseen :)

Piia kirjoitti...

Onpas hyvännäköisiä annoksia! Mifu-pinaatticurry ja tofu-kookoscurry menee ehdottomasti kokeilulistalle :) Meillä arjen perusruoka (kun oikein laiskottaa) on uunikasvikset ja kala.

Katarimaria kirjoitti...

Emilia, toivottavasti leipä maistuu!

Piia, kiva että löytyi curryja testattavaksi! Meilläkin jossain vaiheessa syötiin aika usein ihan pakasteseitä heittämällä se uuniin kasvisten ja mausteiden kera, mutta nyt on kala jäänyt kotiruuanlaitossa aika vähälle, koska tulen syöneeksi sitä pari kertaa viikossa työpaikkaruokalassa.