tiistai 1. elokuuta 2017

Virolainen pronssispiraalikoriste (ohje)


Pääsin muutama viikko sitten Tartossa käydessäni piipahtamaan sinne hiljattain avattuun Eesti rahva muuseumiin. Jo museovierailu oli suositusten arvoinen, mutta meidän ryhmämme sai lisäksi mahdollisuuden osallistua perinteisten kädentaitojen työpajoihin. Ainaisena näpertelijänä ilmoittauduin tietenkin pujottelemaan kasaan perinteisiä virolaisia spiraalikoristeita. Sellaisia on käytetty vaatteissa aina pronssikaudesta alkaen!

Oma tuotokseni päätyi somistamaan uutta laukkuani, joka oli reissulla mukana.

nahkataikina laukku globe hope

Valitettavasti juuri tällaisia metallilankaspiraaleja on kuulemma valmiina pätkinä vaikea löytää. Annoinkin museolle vinkin, että olisin taatusti ostanut tarvikkeita työpajan jälkeen pussillisen kotiin viemisiksi, jos matkamuistokaupasta olisi niitä saanut. Korujen värkkäilyn taitajat toki vääntelevät spiraalinsa metallilangasta itsekin.

Ajattelin kuitenkin jakaa ohjeen spiraalikoristeeseen lukijoitteni iloksi, sillä tekniikka oli simppeli ja hauska, ja herätti minussa inspiraatiota soveltaa vaikka minkälaisiin muihinkin materiaaleihin kuin autenttisiin metallipylpyröihin - saman mallin mukaanhan voi tehdä juttuja käyttäen melkein mitä tahansa sanomalehti- tai nahkasuikaleista mehupilleihin.

Tarvikkeet: 18 kpl pronssispiraaleita tai muita sopivan kokoisia lieriömäisiä putkiloita, lankaa (autenttisesti villaa tai puuvillaa) tai putkiloista pujoteltavaksi sopivaa narua, metallirengas aloitusta ja ripustusta varten, pätkä ohutta rautalankaa pujottelutyökaluksi

Työvaiheet:

1) Leikkaa kaksi n. 30 cm mittaista pätkää lankaa. Pujota ne yhdessä aloitusrenkaan läpi ja solmi keskelle yksinkertainen solmu.

2) Taita rautalangan pätkä kaksinkerroin, asettele kaksinkertaisen aloituslangan päät taitteeseen siten, että voit rautalangan avulla pujottaa langat metallispiraalin läpi. Pujota aloituslankojen toisiin päihin toinen spiraali. Jokaisen spiraalin läpi menee siis aina kaksi lankaa.

3) Leikkaa uusi, halutessasi eri värinen n. 30 cm pätkä lankaa ja asettele se kaksinkerroin aloituslangan ympärille spiraalin jälkeen. Pujota aloituslankaan toinen spiraali ja kiristä uusi lanka spiraalien väliin. Älä tee solmuja, vaan pujota uuteenkin lankaan spiraali, se pysyy kyllä paikallaan. Lisää toiselle puolelle uusi lanka samoin.

4) Pujottele uudet langat keskeltä ristikkäin (ks. kuva alla) ja lisää kumpaankin uudet spiraalit.

ohjekuva

5) Jatka tähän tyyliin, kunnes jokaisessa langassa on kolme spiraalia eli kaikki 18 pylpyrää on käytetty.


6) Kiristä spiraalit siisteiksi ja tee lankojen päihin yksinkertaiset solmut. Leikkaa langoista ylimääräiset pois miettien sitä, kuinka pitkät "tupsut" koristeeseesi haluat. Jos lankaa on ollut reilusti, voit käyttää ylimääräiset tupsuihin, tai sitten ota uusia langanpätkiä. Itse laitoin neljä lankaa jokaiseen tupsuun. Tupsulangat asetellaan spiraalien läpi kulkevien lankojen väliin ja jälkimmäiset solmitaan tiukasti umppariin. Lopuksi tupsut siistitään tasaisiksi ja koko komeus vielä höyrytetään.

Ei kommentteja: