perjantai 16. kesäkuuta 2017

Vuosi Museokortilla


 

Toukokuun lopulla tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun puolisoni kanssa ostimme Museokortit. Kortti on uusittu jo aikaa sitten, joten lienee selvää, että olen ollut hankintaan tyytyväinen. Jo syksyllä suunnittelin, että pitää sitten ensimmäisen korttivuoden jälkeen kirjoittaa blogiin, missä tuli käytyä. Samalla tulee kriittisesti mietittyä ihan itseänikin varten, miten museoissa käyminen kortin myötä on muuttunut.


Kivoin asia Museokortissa itselleni on ehdottomasti se, että kun omistaa kortin, ei tarvitse joka museokäynnillä pohtia, onko juuri tämä paikka pääsymaksun arvoinen tai että onko aikaa ja energiaa nähdä paikasta pääsymaksun edestä. Kortin myötä tulee siis piipahdettua spontaanisti kurkistamaan erilaisiin paikkoihin, vaikka paikan tai näyttelyn kuvaus ei olisikaan ihan superkiinnostava. Kortin kanssa museoon voi piipahtaa kuluttamaan luppoaikaa tai käydä vilkaisemassa vain yhden esillä olevista näyttelyistä, jos aika riittää sillä kertaa vain siihen. Näin ollen päätyy näkemään monenlaista ja sivistymään kuin vahingossa välttyen isoissa museoissa uhkaavalta ähkyltä - minulla kun joskus on tapana jumittaa lukemassa joka ikistä opastetaulua, ja sitten kun monen tunnin päästä on päässyt kahlaamaan näyttelyn loppuun, onkin jo ihan puhki.

No mitä sinne kortin tietoihin sitten oli tallentunut?

Toukokuu
- Ateneum
- Kiasma

Kesäkuu
- Ateneum (taas!)

Heinäkuu
- Oulun taidemuseo
- Forum Marinum ja laivat Tykkivene Karjala, Miinalaiva Keihässalmi, Fregatti Suomen Joutsen, Museoalus Sigyn (Turku)
- Suomen valokuvataiteen museo
- Savonlinnan maakuntamuseo
- Olavinlinna
- HAM
- Porvoon museo ja Vanha raatiohuone
- J. L. Runebergin koti

Elokuu
- Sara Hildénin taidemuseo

Lokakuu
- Ateneum (kolmas kerta!)

Joulukuu
- HAM (uudestaan!)
- Oulun taidemuseo (uudestaan!)

Tammikuu
- LUOMUS
- Kiasma (taas!)

Maaliskuu
- HAM (kolmas kerta!)

Huhtikuu
- Kiasma (kolmas kerta!)
- Pohjois-Karjalan museo HILMA
- Joensuun taidemuseo

Toukokuu
- Suomen käsityömuseo (Jyväskylä)
- Amos Andersonin taidemuseo
- HAM (neljäs kerta!)

Käyntikertojen perusteella erottuvat selvät suosikit: kävin vuoden aikana HAMissa peräti neljästi, Kiasmassa ja Ateneumissa kolmesti. Kortin kanssa onkin tullut seurattua, milloin näyttelyt vaihtuvat. Espoon museoiden kanssa pitäisi näimmä vähän petrata, sillä onhan EMMAssakin välillä vaikka mitä kivaa. Museottomiksi kuukausiksi vuoden aikana jäivät syyskuu, marraskuu ja helmikuu.

Museokortin myötä tuli vierailtua museoissa myös sellaisissa kaupungeissa, joissa ei varsinaisesti ole turistina liikkeellä. Oulussa käymme säännöllisesti puolison perheen luona, ja nyt päädyimme käymään taidemuseossakin peräti kahdesti. Joensuun ja Jyväskylän museokäynnit taas sijoittuivat työmatkojen yhteydessä olleisiin luppohetkiin.

Laskeskelin nopeasti, että normaaleilla pääsylippuhinnoilla vuoden museokäyntien summaksi olisi tullut 236 euroa. Tietenkin aika moni käynti olisi jäänyt ilman Museokorttia tekemättä, mutta kyllä tämä aika selvästi siltä näyttää, että säästön puolelle meni.


2 kommenttia:

Heli / Taikasaappaat kirjoitti...

Teillä museokortti on ollut kovassa käytössä! Itse olen haaveillut museokortista siitä alkaen, kun se tuli myyntiin. Viime syksynä parin bloggaajan kanssa suunnittelimme, että alamme käydä yhdessä museoissa. Mutta tilanne on se, että tämä kevät on ollut kiireinen sekä töiden että kotimme keittiöremontin suhteen ja museokortti on edelleenkin hankkimatta. Ja eipä kyllä ole tullut museoissakaan käytyä.

Nämä postaukset aina innostavat siihen, että se museokortti olisi kiva hankkia.
Mukavaa vikonlopun jatkoa!

t. Blogisisko Heli

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Kiva jos postaus innostaa hankkimaan kortin ja käymään museoissa useammin! Luulen, että meilläkin ilman korttia museokäynnit olisivat jääneet pariin Ateneumin-, Kiasman- ja HAMin-vierailuun.