lauantai 6. toukokuuta 2017

Neulottuja kissanleluja: Kissansilmukat-kirja

Arvostelukappale kirjasta saatu blogin kautta.

Sain luettavakseni neulekirjan, jossa ideana on tehdä jämälangoista leluja kissoille. Kissansilmukat-kirjan ohjeet ovat Sara Elizabeth Kellnerin käsialaa, ja teoksen on kääntänyt Lea Rosbäck.


Kirja on kivasti kuvitettu leikkivillä kissoilla. Ohjeet ovat selkeitä, ja ne on jaoteltu helppouden mukaan kolmelle tasolle. Lopusta löytyy lyhenneluettelo sekä neuvot ohjeissa mainituihin tekniikoihin. Lelujen teko onnistuu kirjan ohjeilla siis aika perustason neulontataidoillakin, joskin pienten töiden näpertely toki vaatii aika paljon tarkkuutta ja näppäryyttä. Kivaa on, että kunkin ohjeen kohdalla mainitaan arvio siitä, kuinka monta metriä jämälankaa siihen saa kulutettua. Ei siis helposti käy niin, että liian pieni minikerä loppuisi harmillisesti kesken.


Toteutin kirjasta kaksi ohjetta: aavikkokäärmeen ja liskon. Ihan pelkistä jämälangoista nämä eivät valmistuneet, vaan käärmettä varten tarvittiin myös piippurassi ja liskon sisälle laitoin vanun sijasta kuivattua kissanminttua. Arvelin, että vanhoille ja laiskoille sekä lelujen suhteen varsin nirsoille eläimillemme eivät neulotut lelut ihan sellaisenaan oikein kelpaisi.

Sekä käärme että lisko valmistuivat yhdeltä istumalta telkkarin ääressä. Oli kiva tehdä isompien neuletöiden välissä tällaisia söpösiä pikkujuttuja. Liskon ohjeeseen oli puikahtanut pieni lipsahdus silmukkamäärissä, mutta koska kunkin rivin lopussa kerrottiin selvästi, kuinka monta silmukkaa työssä oli tarkoitus olla, virheen huomasi heti, eikä siitä koitunut harmia.


Etenkin kissanmintulla maustettu lisko saikin heti kuvan ottamisen jälkeen kyytiä. Myös käärmeestä kissat tykkäävät - sen huomaa siitä, että lelu on yön aikana siirtynyt mystisesti huoneista toisiin, löysinpä sen yhtenä aamuna kissojen ruokakupistakin.


Perinteisten hiirien ja pallojen lisäksi lelukirjan ohjeissa on siis erilaisia pikkuöttiäisiä, käärmeen ja liskon lisäksi mm. kimalainen, hämähäkki, perhonen, sammakko ja kotilo. Jos öttiäiset eivät sykähdytä, löytyy myös nalle, sieni, donitsi ja kukkanen. Kirjan ohjeista voisikin olla iloa myös lapsiperheissä, sillä sympaattiset ötökät voisivat löytää paikkansa ihmislastenkin leikeissä. Ja toki joku pienten sievien väkerrysten ystävä voisi tikutella näitä ihan omaksi ilokseen vaikka maskoteiksi, avaimenperiksi tai muuten vaan koristeiksi.

Ei kommentteja: