keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Neulemekko konttineulekauluksella


Talven aikana Instagram-seuraajilleni eri vaiheissaan näkynyt isompi neuletyö valmistui tietenkin juuri huhtikuun lopulla, kun ilmat viimein alkoivat näyttää sen verran keväisiltä, että tällaista paksua villaa ei ehkä enää tarvitse. Mikähän siinä on, että tammikuun pakkasilla tulee aina aloittaneeksi neuleita paksuista langoista, vaikka tietää, että työ valmistuu kuitenkin vasta kesän kynnyksellä. Nyt on sitten tietenkin puikoilla ohutta ja puuvillaa - ja kesäneuleet valmiina varmaan sopivasti lokakuussa!

mekko neuloen nurja puoli päällä

No, sitä kuun vaihteen keväistä lämpöä ei kauan kestänyt, ja ehkäpä tällekin mekolle tulee vielä tänä keväänä käyttökertoja, jos sää jatkuu yhtä takatalvisena - ainakin tämänpäiväisessä lumisateessa oli tarpeen mekon päällä ihan villakangastakkikin!

Haaveissa oli siis simppeli neulemekko, johon otin inspiraatiota yhdestä kaapissa jo olevasta mutta ahkeran käytön myötä nukkaantuneesta valmisvaatteesta. Piti tehdä yksivärinen, mutta sitten ihastuin Nordic wool flow'n khakiksi nimettyyn vihreän-ruskean-violetin sekoitukseen, ja tilasin sitä. Minulla on vähän ristiriitaiset fiilikset aina tällaisten moniväristen lankojen kanssa - tykkään niistä kerällä paljon, valmiissa neuleessa en sitten välttämättä. Tässäkin tunnustan, että jossain kohdin kerin kerästä pois tuota kellertävintä beigeä ja ruskeaa, koska halusin neuleeseeni ennemmin vihertäviä sävyjä. Eihän siitä sitten ihan niin simppeli tullutkaan, mutta ehkä seuraavasta versiosta sitten.

mekko neuloen raglan-hiha liukuvärilanka

Ihan valmista ohjetta tähän neulemekkoon ei ole, mutta otin silmukkamäärät ja raglan-hihojen ohjeet Novitan sivuilla olevasta, nimenomaan Nordic wool flow'lla tehdystä perusneulepaidasta. Kuten tuossa linkkaamassani ohjeessa, neuloin suljettua ainaoikeaa ja käänsin nurjan puolen lopuksi päällepäin. Hihansuihin ja helmaan tein kierrettyä joustinta, ja puikkokoko oli sileässä 5,5, joustimessa ja konttineuleessa 4,5. Hihoista tein vajaamittaiset, koska sellaiset olivat toimineet inspiraationa olleessa mekossakin, ja sitten vaan jatkoin helmaa niin pitkälle, että tuloksena oli mekko. Vanhassa mekossa oli ihan joustinneuleena tehty väljä poolokaulus, mutta keksin, että tällainen vaihtuvavärinen lanka varmaan toimisi aika hauskasti konttineuleessa. Sitä en ollutkaan aiemmin missään työssä käyttänyt, joten oli kiva päästä kokeilemaan uutta tekniikkaa. Suljettuna neuleena tehtyyn konttineuleeseen katsoin neuvoja niin ikään Novitalta löytyvästä konttineulekeepin ohjeesta. Ei ollut vaikeaa, mutta saadakseni väreihin mieleistäni kontrasti kerrosten välille, neuloin joka toisen kerroksen toisesta kerästä.

Tilasin lankaa kahdeksan kerää eli tuplasti sen mitä neuleupuseron s-koon ohjeissa mainittiin - liioitteluksi meni, koska lankaa kului vähän yli kuusi kerää. Saa nähdä mitä lopuista jaksan kehitellä - sitten syksyllä, kun paksua villalankaa taas huvittaa neuloa!

Kuvista tavalliseen tapaan kiitos uskollisille apulaisilleni jalustalle ja kaukosäätimelle :'D


2 kommenttia:

Maarit kirjoitti...

Kiva mekko! Kaulus miellyttää erityisesti.
Minäkin olen aina myöhässä näiden vuodenaikojen suhteen. Esim. kesän t-paidatkin valmistuvat aina syksyisin, jos silloinkaan... :) Ja tänä vuonna poikkeusellisesti, kun olen tehnyt ajoissa pari t-paita, universiumi kostaa sen takatalvella! :D :D

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos, Maarit! Hauska kuulla, että muillakin on samanlaisia ajoitusongelmia :D Toivottavasti pian saamme lämpimämpiä kelejä, niin pääset käyttämään t-paitojasi!