perjantai 21. huhtikuuta 2017

Päiväretki Oxfordiin

Vietimme maalis-huhtikuun vaihteessa pitkän viikonlopun Lontoossa, ja koska itse kaupunki oli jo ennestään tuttu, päätimme uhrata yhden päivän kauemmas suuntautuvalle retkelle. Kohteeksi valikoitui reilun tunnin junamatkan päässä oleva Oxford, jossa minua viehättivät niin brittiläinen yliopistokulttuuri kuin monien elokuvien (mm. Harry Potterin) kuvauspaikat. Päivä oli oikein keväinen ja lämmin, joten vanhassa kauniissa kaupungissa oli kivaa ihan vain hengaillakin.

narrowboat

kevät britanniassa

Huhtikuun alku oli oivallinen aika matkustaa Britteihin, sillä kevät oli siellä juuri sopivasti Suomea edellä: kaikki oli ihanan vaaleanvihreää ja monet puut kukkivat.

kukkiva magnoliaEmme ennakkoon junalippuja ostaessamme tajunneet, että kaupungissa oli juuri vierailuviikonloppunamme menossa muuan kirjallisuustapahtuma. Sen vuoksi ihmisiä oli liikkeellä paljon normaalia enemmän ja esimerkiksi yksi kiinnostavimmista kohteista, Bodleian Library, oli pääosin perusturisteilta suljettu.

bodleian library

Kyseessä on siis 1300-luvulla perustettu ja edelleen toimiva kirjasto - ja vanhin osa sitä on toiminut Tylypahkan kirjastona. Ilman kirjastokorttia kirjastoon pääsee kurkistelemaan vain opastetun kierroksen mukana - ja netissä näytti siltä, että kaikki kierrokset kyseiseltä viikonlopulta oli peruttu. Mikä harmi!

No, mepä sopeuduimme muuttuneeseen suunnitelmaan, katsoimme mitä kirjallisuustapahtuman ohjelmassa oli ja vaikka esiintyjiä emme ennalta tunteneet, päätimme käydä kuuntelemassa yhden luennoista. Kuvauksen perusteella Sir David Tangin "How I Conquered the World with Good Manners" vaikutti hauskalta, ja olikin sitä. Britanniassa matkaillessa kaikkein hauskinta onkin, että pystyy soluttautumaan mukaan niin monenlaiseen, vaikkei ihan joka sanaa aina ymmärtäisikään.

Bodleian Libraryn sisäänkäynnillä selvisi, että lyhyitä kierroksia järjestettäisiin sittenkin, mahduimme vielä mukaan ja pääsimme kurkistamaan kuuluisaan lukusaliin. Valitettavasti itse kirjastossa ei saanut ottaa valokuvia, mutta kierroksen alkupisteellä Divinity School -salissa vielä sai kuvata. Kyseisessä salissa paikalliset opiskelijat puolustavat opinnäytteitään - vähän prameampi miljöö kuin oma arkinen ja moderni väitössalini! Joku saattaa tunnistaa huoneen myös Tylypahkan sairastuvaksi.

divinity hall

Oxfordissa syötiin etukäteen etsityssä ranskalaisteemaisessa pubissa nimeltä The Old Bookbinders Ale House. Paikan sisustus oli hauska ja olut hyvää, mutta kasvisannos oli vähän pettymys.

old bookbinders

old bookbinders

Ruuan jälkeen ehdittiin vielä piipahtaa nopsaan Ashmolean Museumissa (sielläkään ei saanut kuvata) ja hengailla vähän kaupungin lukuisissa kirjakaupoissa. Vähän jäi kaivelemaan, etten jaksanut kysellä myyjältä sopivia kokoja kirjankansipaitoihin! Slaughterhouse 5 -paita olisi voinut olla ihan päheä.

bookcover t-shirt vonnegut slaughterhouse 5


4 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Vaikuttaapa kivalta retkipäivältä!

Craft Candidate kirjoitti...

On kyllä kaunista! Mies on Oxfordissa työn puolesta paljon vieraillut, minä en ikinä (nyyh). Joskus kyllä haluaisin sinne.

Tuula / Tuula's life kirjoitti...

Olen joskus kauan sitten asunut Irlannissa ja silloin tuli vierailtua myös Brittein saarilla.
Oxford on aivan ihastuttava yliopistokaupunki. Vaan en muista käyneeni tuossa hienossa kirjastossa.
Mainio retkipäivä teillä!
Kivaa viikkoa!

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne! Oxfordissa olisi kyllä voinut viettää pidemmänkin ajan, varsinkin, jos sää olisi siellä aina yhtä keväinen kuin tuona päivänä!