keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Leipää nopeasti soodalla

Parsasalaatin yhteydessä mainitsin, että mieleni teki salaatin kanssa vaaleaa leipää mutta olin unohtanut ostaa sitä kaupasta. Jaan nyt leipäreseptin, joka pelastaa leipänälässä silloin, kun ei ole aikaa kohotella taikinaa. Resepti perustuu irlantilaisen soodaleivän ohjeeseen, mutta koska minulla ei tietenkään ollut kaikkia aineksia kaapissa, sovelsin vähän omasta päästäni. Kuminankin jätin pois, koska puoliso ei tykkää siitä. Hyvin onnistui silti!

leipä ilman hiivaa
Nopea soodaleipä

5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruisjauhoja (tai jotain muuta "kuitujauhoa")
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 kananmuna
2 dl maustamatonta jogurttia
0,5 dl sulatettua margariinia

Sekoita kuivat aineet, lisää "märät" aineet ja sekoita taikinaksi. Muotoile leivän näköiseksi kökkäreeksi uunipellille ja paista 200 asteessa n. 25 minuuttia tai kunnes leipä on päältä ja pohjasta nätisti ruskea ja pohja "kumisee" kypsän leivän tapaan. Syö lämpimänä :)

Mukaan sopisi varmasti heittää mielensä mukaisia mausteita, juustoa, mysliä, pähkinöitä tai vaikka porkkanaa. Kokeilut jatkuvat, kun leipä seuraavan kerran unohtuu kauppaan!

soodaleipä

Olin vähän skeptinen soodaleipää kohtaan - voiko ilman hiivaa tulla kunnollista vaaleaa leipää? Eihän sillä hiivaleivän kuohkeutta saanut aikaan, mutta etenkin vielä lämpimänä ja tuoreena tämä soodaleipä oli tosi hyvää. Koostumus on mehevä ja muistuttaa koulun kotitaloustunnilla tehtyjä teeleipiä. Ihme juttu, että en ollenkaan muistanut, että nehän tehtiin pikaleipinä ilman hiivaa, soodalla tai leivinjauheella! Vaikka olen tehnyt teeleipiä monesti kotsatuntien jälkeenkin ihan aikuisena!

Hyvästä mausta todistaa sekin, että reseptistä syntyneestä pienehköstä leipäsestä jäi hädin tuskin seuraavan päivän aamupalaksi palanen. Onneksi seuraavan kerran leipähimon iskiessä ei taaskaan tarvitse odotella kuin paistoajan verran.

Ei kommentteja: