tiistai 14. maaliskuuta 2017

Viimeinkin nyhtökauraa: superhelppo nyhtis-pita


Viimeinkin kauan odotettu päivä koitti: löysin espoolaisesta lähimarketistamme nyhtökauraa! Olen siis auttamattomasti jälkijunassa nyhtökaurahypestä, mutta nyt lopultakin voin kertoa mielipiteeni tästä ihmetuotteesta. Ja mielipide on: Joo, on se ihan hyvää, mutta eipä se nyt kauheasti eroa muista käyttöön vakiintuneista kasvisproteiiniasioista. Ostan toistekin, jos lähimarketin laarissa näkyy, mutta niin ostan kyllä soijarouhettakin, ja Härkistä, Mifua, quornia ja Oumphia. Kaikelle on paikkansa, ja kiva että on vaihtoehtoja!

Mitä siitä sitten oikein tekisi? Pienen googlailun ja ruokakaappien tarkastelun jälkeen päädyin pitaleipiin. Koska oli nälkä ja piti saada nopeaa ruokaa. Sovelsin nyhtökaurasivuston jogurttikastikereseptiä ja salaatin kaveriksi heitin pitan väliin myös tänä talvena harva se viikko keittiössämme valmistuneita moderneja mummonkurkkuja. Hyvää tuli ja nälkä lähti supernopeasti. (Pitatkin nimittäin olivat ihan leivänpaahtimessa paistuvia puolivalmisteita.)


Nyhtökaurapita jogurttikastikkeella ja sriracha-mummonkurkuilla

4 kpl pitaleipiä
1 pkt tomaatti-savupaprika-persiljanyhtökauraa
oliiviöljyä
+ lisämausteeksi paprikaa ja chiliä, koska omaan makuuni valmiiksi maustettu nyhtis oli aika mietoa
Salaattia

Jogurttikastike
1 dl maustamatonta jogurttia
tujaus sitruunamehua
2 tl sinappia
valkosipulijauhetta
(suolaa)

Sriracha-kurkut
1 kurkku
1 rkl srirachaa
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria

Sekoita jogurttikastikkeen ainekset. Viipaloi kurkut ohuiksi viipaleiksi esim. juustohöylällä tai raastimella. Laita ne mausteiden kanssa kannelliseen astiaan ja ravista reippaasti.
Lämmitä nyhtökaura öljyssä pannulla (ja mausta lisää jos tarpeen). Lämmitä pitat leivänpaahtimessa, leikkaa halki ja täytä kastikkeella, nyhtiksellä, salaatilla ja kurkuilla. Aikaa menee alle 10 min.

Löytyykö ruudun siltä puolelta hyviä nyhtisreseptejä? Minulla on jääkaapissa nimittäin vielä toinenkin paketti, nimittäin maustamaton nyhtökaura. Mitäs siitä kannattaisi tehdä?

1 kommentti:

Ulverinna kirjoitti...

Mun mielestä nyhtis toimii täydellisesti melkein mihin tahansa kanareseptiin, kunhan vaan lisää sen vasta loppuvaiheessa (eli siis mausteet eivät ole mitään kovin pitkää haudutusta vaativia, vaikka se imeekin itseensä makuja aika tehokkaasti).

Vähän katkera olen siitä ettei nyhtistä tai härkistä täältä Belgiasta saa. Vaikka onneksi täälläkin on selkeästi alettu viime vuosina panostaa kasvisruokavaliota noudattaviin ihmisiin, joitain juttuja saa helpommin ja halvemmalla kuin Suomessa, kuten seesaminugetteja, joita melkein joka kaupalla on omassa halpisvalikoimassaan. Vegaaniosiossa on vielä parantamisen varaa...