maanantai 21. marraskuuta 2016

Matkakertomus: Malagasta Granadaan

Andalusian kierroksemme alkoi Malagasta, sillä sinne saimme lennot järkevään hintaan. Muuten emme varmaan olisi koko kaupunkiin eksyneet, sillä se vaikutti enemmän rantaloma- ja biletyskohteelta, kun taas meitä kiinnostivat enemmän esimerkiksi historia ja hienot maisemat. Jäimme Malagaan kuitenkin yhdeksi yöksi ja ehdimme käydä Picasso-museossa ja vähän katselemassa kaupunkia.

Picasso-museo ääniopasteineen olikin oikein positiivinen kokemus: opin tajuamaan vähän paremmin, miksi kyseinen maalaustaiteen mestari on niin hypetetty ja miksi hän maalasi kuten maalasi. Museossa oli aika ruuhkaista, enkä ollut varma, olisiko siellä saanut kuvata, joten katsoin parhaaksi pitää kamerani laukussa.


Lounasta syötiin Oleo-nimisessä, jännästi välimerellisiä ja aasialaisia makuja yhdistelevässä ravintolassa, ja sitten pitikin jo noutaa laukut hotellin säilöstä ja siirtyä bussiasemalle. Onnistuttiin ihan vahingossa varaamaan useammalle siirtymälle liput johonkin luksusbussiin: erikoismukavien penkkien ja nopeamman reitin lisäksi hintaan kuuluikin myös vesipullo, teollinen välipalakakkara ja nappikuulokkeet!


Granada oli reissun kaupungeista ehkä suosikkini. Oli kiva majoitus, mahtava sää ja kaupungissa olisi keksinyt tekemistä helposti useammallekin kuin kahdelle päivälle. Ensimmäisen päivämme pääkohde oli Granadan kuuluisin nähtävyys, maurikuninkaiden palatsi Alhambra. Otin siellä niin valtavasti kuvia, että taidan tehdä siitä oman postauksensa, ja sama koskee toisen Granada-päivämme pääohjelmaa. Silloin nimittäin suuntasimme pienelle patikkaretkelle aika mahtaviin maisemiin.
Granadassa pääsimme myös sekä oikein perinteisten tapasten makuun. Kaupungin erikoisuus on, että joka ravintolassa juoman kylkiäisenä tulee ilmainen pikku tapa. Tungimme sekaan kaikkein täysimpiin ravintoloihin, joimme viiniä matalista pikkulaseista tiskin äärellä seisten ja samalla syöden sormin oliiveja, simpukoita, kroketteja ja uppopaistettua mustekalaa, muun muassa. Näistä illallisista ei luonnollisestikaan juuri ole kuvamateriaalia.

Yhtenä iltana söimme toki myös hitusen hienommin, piperrysruoka kun vaan sattuu olemaan ulkomailla yleensä reilusti halvempaa kuin kotimaassa. Upotimme sisuksiimme Damasqueros-nimisen ravintolan maistelumenun viinipaketteineen, ja tietenkin muistin aikeeni kirjoittaa matkakertomusta vasta jälkiruoan kohdalla.


Kiva muisto Granadasta jäi myös opastetusta kävelykierroksesta. Osallistuimme useammassakin kaupungissa niin kutsutuille "ilmaisille" kierroksille, joissa opastuksesta saa maksaa kukin oman fiiliksensä ja budjettinsa mukaisesti, ja Granadan Albaicin-kaupunginosan kierros jäi parhaana mieleen siinä mielessä, että sillä kuulimme eniten sellaista asiaa, jota ei omasta Lonely Planetin matkaoppaasta ollut jo tullut luettua. Albaicin on siis keskiaikainen, Unescon maailmanperintökohteeksi luokiteltu kaupunginosa. Korkeiden muurien takaa löytyy pieniä puutarhoja, joista yhteen pääsimme kierroksella vierailemaankin. Ja opastuksen jälkeen osasimme bongailla ympäri kaupunkia Granadan tunnusta, granaattiomenaa!


Ei kommentteja: