torstai 8. syyskuuta 2016

Simpukoita vuosipäivän kunniaksi


Viime viikolla tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun puolisoni kanssa tapasimme toisemme ensimmäisen kerran. Päätimme juhlistaa sitä korkkaamalla viimeisen ja kalleimman synttärilahjaksi keväällä saaduista sampanjoista, sellaisen osuvasti kymmenen vuotta vanhan.

Hienon viinin kaveriksi piti tietenkin olla jotain vähän peruspöperöä fiinimpää ruokaakin, ja päätimmekin toteuttaa pitkään suunnitellun ajatuksen ja keitellä itse simpukoita. Simpukat ovat yksi lemppariannoksiani ravintolassa, mutta itse en tosiaan ollut koskaan uskaltanut niitä kokeilla. Olin kai kuvitellut, että niiden kokkailu on vaikeaa, jotain menee pieleen ja tuloksena on ruokamyrkytys!

No, eihän se kovin vaikeaa ollut, ja netti on täynnä ohjeita ensikertalaiselle.

Ensin simpukoitten kuoret harjailtiin puhtaaksi ja varmistuttiin, että ne olivat eläviä. Vaikka ostoksemme olivat valmiiksi valikoituja, joukossa oli muutama, jonka kuori oli rikki, ja yksi raukka otti ja kuoli, kun mieheni pudotti sen kolinalla tiskialtaaseen. Simpukoiden tietää siis olevan eläviä siitä, että ne ovat tiukasti kiinni tai sulkeutuvat, kun niitä koputtelee.Ensimmäinen simpukkakokeilumme oli perinteinen resepti merimiehen vaimon tapaan. Siihen tuli

2 rkl voita
sipuli
2 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
suolaa
persiljaa

Sipulisilppu kuullotetaan kattilassa pehmeäksi. Kattilaan lisätään valkoviini, ja kun se kiehuu kunnolla, heitetään puhdistetut (ja elävät) simpukat sekaan. Niitä höyrytellään kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes kuoret ovat avautuneet ja simpukkaraukat menehtyneet. Sitten simpukat nostellaan liemestä pois lautasille. Kattilaan jääneeseen kastikkeeseen lisätään kerma ja keitellään vielä hetki. Liemi maustetaan suolalla ja tarkistetaan, että maistuu hyvältä, ja sitten kaadetaan simpukoiden päälle. Lopuksi silputtu persilja koristeeksi, ja ääntä kohti hyvän leivän ja viinin kera.
Ihan yhtä hyvää tuli kuin ravintolassa! Tosin seuraavalla kerralla kokeillaan ehkä jotain vähemmän perinteistä reseptiä - vaikka kerman ja persiljan sijaan kookosmaitoa ja korianteria.

Sellainen rentouttava perjantai-ilta meillä. Viimeisen kuvan taustalla näkyy hienosti olohuoneen sotku. Viikonlopun rutiiniin kuuluu, että perjantaina rentoudutaan, ei missään nimessä siivota. Siivoamista varten on nimittäin sunnuntai.

Ei kommentteja: