tiistai 1. maaliskuuta 2016

Pikkuruinen talvipuutarha

Instagram-seuraajat ehkä muistavat tammikuulta, että joulunjälkeisalennuksesta meille kulkeutui tällainen yrttienkasvatussysteemi. Anoppi sai samantapaisen (isomman ja kalliimman) joululahjaksi, ja siitä sitten kehittyi ajatus, että olisipa kotonakin kiva, jos basilika ja korianteri säilyisivät hengissä sen verran pidempään, että niistä saisi maustetta useampaan kuin yhteen ruokaan.


Nyt talvikuukausien yrttikasvattelua on takana sellainen tovi, että voin lausua painavan sanani, onko kyseinen keittiöhärpäke hintansa väärti. Kyseessä on siis Tregren Genie -merkkinen kapistus, viralliselta määrittelyltään vesiviljelylaite. Siihen kuuluu verkkovirralla toimiva kasvivalo ja pattereilla toimivalla vesipumpulla vettä ja ravinteita kasveille kierrättävä ruukku. Laitteeseen mahtuu kerralla kolme kaupan yrtti- tai salaattiruukkua. Meillä siinä kasvaa tavallisimmin basilika ja korianteri sekä vaihtuva kolmas - on kokeiltu ainakin tavallista jääsalaattia, rukolaa, herneenversoja ja vesikrassia. Yrteille voisi kaiketi antaa valoa vuorokauden ympäri, mutta meillä lamppu on sammutettu yöksi. Laitteeseen myydään erillisiä lannoitepusseja, mutta paketin mukana tulleiden loputtua olen sekoittanut veteen ihan tavallisessa ruokakaupassa myytävää nestemäistä kasviravinnetta.


No mikä on tuomioni? Ei tällä kyllä rahaa säästä, sillä yrttejä ja ruukkusalaatteja tulee ostettua useammin nyt, kun on toivoa, että ne säilyvät paremmin. Mutta kyllä niiden säilymisessä tämä laite auttaakin. Parhaiten pärjää basilika - yksi ja sama kasvi on elänyt Tregrenissä nyt ainakin kuukauden päivät ja pukkaa tehokkaasti uutta lehteä. Salaatti, rukola ja muut sellaiset, joita tulee syötyä kerralla enemmän, eivät ehdi kasvaa sitä mukaa kun niitä haluaisi syödä, joten uusia pitää silti ostaa. Rukola ja korianteri ovat osoittautuneet haasteellisimmiksi kasvatuslaitteen kanssa - välillä suuri osa kertakäytöstä yli jääneistä lehdistä rupsahtaa kasvatuslaitteesta huolimatta, mikä voi osittain johtua kovakouraisesta kohtelusta kaupasta kotiin kuljetuksen aikana.

Ohjeissa neuvotaan vaihtamaan vesi ja lannoitteet kolmen viikon välein. Omasta mielestäni laite on aika siivottomassa kunnossa tuon ajan jälkeen, ja olenkin puhdistanut sitä vähän useammin. Veden likaantuminen riippuu tietenkin siitä, kuinka paljon multaa yrttiruukuista irtoaa. Puhdistaminen on onneksi helppoa - pesen sekä ruukun sisäpuolen että vesisäiliön vanhalla tiskiharjalla. Kompakti laite löysi heti paikkansa keittiötason nurkasta, ja pumppu on lupausten mukaisesti kiitettävän hiljainen.

Ostaisin uudelleen, vaikka rahaa en olekaan säästänyt, koska onhan se nyt arjen luksusta ripotella tuoreita yrttejä ruokaansa vaikka joka päivä.

2 kommenttia:

Aurinkokujalla kirjoitti...

Varmasti on eri makuista käyttää ruokaan tuoreita yrttejä kuin kaupan mauste hyllyn pusseja, itse en ole kiinnostunut ruuan laitosta, joten minulla on käytössä ne pussit. Olen muuten eka kertaa sun blogissa ja liityin heti lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

Katarimaria kirjoitti...

Hei, kiitos kommentista ja tervetuloa lukijaksi!