torstai 5. marraskuuta 2015

Helppoa ja nopeaa kasvisruokaa aasialaisittain

Postaus toteutettu yhteistyössä Indiedaysin ja Santa Marian kanssa.

Viime lauantaina olin taas kuulostelemassa uusia trendejä Indiedaysin bloggaajien inspiraatiopäivässä. Pääsin mukaan Santa Marian kamppikseen, ja sain testattavakseni ison kassillisen uusia Aasia-tuoteperheen maustesekoituksia ja -kastikkeita.


Meillähän erilaiset wokit, curryt ja nuudelipöperöt ovat kuuluneet perusruokavalioon jo vuosia. Ensinnäkin puolison kanssa kumpikin rakastamme mausteista ruokaa, toisekseen tämäntyyppiset itämaiset ruoat valmistuvat pääsääntöisesti tosi nopeasti. Kolmantena, ei suinkaan vähäisimpänä syynä niiden suosiolle on se, että niitä tekemällä saa upotettua ruokavalioonsa helposti paljon kasviksia ja saa kuitenkin mahan täyteen lämmintä ruokaa. Ei salaateissa siis mitään vikaa, mutta ainakin talvella ihminen tarvitsee oikeaa ruokaa!

Testailupaketissa minulle uusimpina juttuina tulivat nuo valmiit maustesekoitukset. Itse teen yleensä ruokaa heittämällä maustekaapista vähän mitä sattuu sekaan ja maistelemalla ja korjaamalla, mutta olen kuullut monen ihmisen valittavan, että mielellään tekisi vaikka juuri hyvää thaimaalaista ruokaa, mutta maustaminen on vaikeaa ja siihen tarvitaan niin monenlaista purkkia ja purnukkaa. Uskon siis, että valmiille sekoituksille on tilausta!

Viime viikkoina pinnalla olleiden aiheiden (tiedättehän, makkara-gate ja tuotantoeläinten kohtelu) takia olen päättänyt itsekin vähän terästäytyä tässä kasvisruokapainotteisessa elämäntavassani, joten päätin testata, miten nämä uutuudet taipuvat lihattomiin vaihtoehtoihin. Osa tuotteista, esimerkiksi tuo ensimmäisessä reseptissä mukana oleva Paneng Red Curry -seos, sisältää kalakastikejauhetta, joten vegetaristien ja vegaanien on syytä lukea tuoteselosteet. Jälkimmäinen resepti Bulgogi-mausteineen on vegaaninen.


Thaityyppinen punainen paneng-tofucurry (4 annosta)



Ainekset:
pussi Santa Maria Paneng Red Curry -mausteseosta
tölkki kookosmaitoa
puoli pakettia riisinuudeleita
maustamatonta kiinteää tofua
seesamiöljyä
pari desiä cashewpähkinöitä
kesäkurpitsaa (puolikas isosta)
nuput yhdestä parsakaalista
sipuli
punainen paprika
(tuoretta punaista chiliä)



Pilko kasvikset ja tofu. Paahda ensin cashewpähkinät kuivalla pannulla, siirrä odottamaan. Paista tofu seesamiöljyssä (tai rypsiöljykin käy) rapsakaksi, voit halutessasi maustaa sitä soijakastikkeella. Kunnolla paistaminen on tärkeää - öljyä saa olla reilusti, pannu kuuma ja tofuun pitää tulla kunnon napakka paistopinta. Laita vedenkeittimeen vesi kiehumaan riisinuudeleita varten. Siirrä tofu odottamaan ja paista kasvikset nopeasti, ne saavat jäädä napakoiksi. Lisää kookosmaito ja mausteseos ja anna hautua hetki.


Riisinuudeleita ei tarvitse keittää, vaan ne valmistuvat kaatamalla niiden päälle kiehuvaa vettä vedenkeittimestä ja odottamalla pari minuuttia. Siivilöi pehmenneet nuudelit ja sekoita ne curryn sekaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa soijakastiketta, jos tykkäät suolaisemmasta. Annostele lautaselle, ripottele halutessasi päälle koristeeksi ja lisämausteeksi silputtua tuoretta chiliä.


Korealaistyyppinen soijasuikale-bulgogi



Ainekset:
pussi Santa Maria Korean BBQ Bulgogi -mausteseosta
Santa Maria Chili & Garlic Sauce Sriracha -kastiketta
soijasuikaleita (n. 150 g tai 3 dl)
kasvisliemikuutio
sipuli
seesamiöljyä
mungpavun ituja
versosekoitusta
riisiä
hillosipuleita
(tuoretta punaista chiliä)

Aloita keittämällä  soijasuikaleet kasvisliemessä pehmeiksi (n. 10 min). Laita myös riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsymään. Pilko sipuli pieneksi. Sekoita bulgogi-maustesekoitus veden ja öljyn kanssa tahnaksi. Valuta pehmenneet soijasuikaleet ja sekoita bulgogi-marinadi niihin huolellisesti.


Kuumenna pannussa reilu loraus seesamiöljyä ja paista siinä sipuli ja soijasuikaleet. Kuten tofun kanssa, myös soijasuikaleiden kanssa paistaminen on tärkeää, jotta tuloksena ei ole lötköä mössöä. Pannun pitää siis olla kuuma, jotta suikaleisiin tulee kunnon paistopinta.


Kun soijasuikaleet on kunnolla paistettu ja riisi kypsää, levitä lautaselle ensin versosekoitusta, sitten riisiä ja päälle soijasuikale-bulgogia. Ripottele päälle kourallinen ituja tuomaan ruokaan pähkinäistä rapsakkuutta ja muutamia hillosipuleita hapokkuuden ja raikkauden vuoksi. Pirskottele päälle Santa Maria Chili & Garlic Sauce Sriracha -kastiketta maun mukaan, ja mikäli tykkäät vielä tulisemmasta, koristele annos tuoreella punaisella chilillä.

Maistuuko aasialainen ruoka? Osaatko jo tehdä sitä kotona?

Kuvissa näkyvät Santa Marian tuotteet saatu bloginäkyvyyttä vastaan.

1 kommentti:

Ulverinna kirjoitti...

Ohoo. Tuota Bulgogi-seosta pitänee kyllä testailla, kun tuo korealaisittain maustettu ruoka menee muutenkin vähän turhankin hyvin kaupaksi. Varmasti halvempi vaihtoehto kuin se Stockalla myytävä maustekastike, joka tosin on niin hyvää että voisin ehkä elää pelkästään sillä ainakin viikon...