sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Halloween-kurpitsa

Oltiin syyslomalla viisi päivää Roomassa - matkajuttuja siis tulossa lähiaikoina - mutta ensin ennen lomaa luonnoskansioon jäänyttä juttua.

Viime viikonloppuna nimittäin ostin hetken mielijohteesta kaupasta kurpitsan. Täytyy tunnustaa, että oli muuten ihkaensimmäinen kerta, kun kokkaan itse yhtään mitään tuollaisesta oranssista kurpitsasta. Niin sitä vaan ihminen juuttuu tuttuihin kasviksiin ja kantaa aina kotiin samoja paprikoita ja parsakaaleja. Aiemmin syksyllä tosin jo tutustuin myskikurpitsaan samanlaisella heräteostomentaliteetilla, mutta siitä ei ollut lyhtyjen kaiverrusaineeksi ainakaan minun taidoillani.

Siispä nyt kun keittiön tasolla nökötti ihkaoikea Halloween-kurpitsa, piti siitä tietenkin tehdä kurpitsalyhty.

Ensimmäisenä luonnollisestikin leikataan kurpitsasta "hattu" pois. Kaivetaan kaikki riittävän pehmeä sisältö kurpitsasta pois. Reunoille jää noin sentin paksuinen kuori.

Jäätelöpallolusikka on muuten tähän aika kätevä väline. Joskus listasin sen turhimmaksi omistamakseni esineeksi, koska olen tehnyt sillä jäätelöpalloja ehkä kahdesti kahdentoista vuoden aikana, mutta mikäli tästä lähin kaiverran kurpitsoita edes kerran vuodessa, jäätelöpallolusikka ansaitsee paikkansa laatikossa.


Itse olin laiskamato enkä millään jaksanut alkaa erotella kurpitsan siemeniä, joita oli paljon, muusta sisällöstä, joten tein kurpitsasta taas jotakin sellaista, jossa kyseistä työvaihetta ei tarvita. Nimittäin kurpitsasämpylöitä (ohje täällä, ovat hyviä sekä myskikurpitsasta että tavallisesta). Niitä varten heitin kurpitsan sisälmykset siemenineen kattilaan keittymään soseeksi. Muita hyviä ja helppoja kurpitsareseptejä saa vinkata!Tyhjälle kurpitsankuorelle piirsin kynällä irvinaaman ja raaputtelin pienellä veitsellä kolot irti.Sitten lyhty muutti asumaan parvekkeelle, jossa se on selvinnyt peräti viikon muuttumatta vielä kovin ruttuiseksi.

Ovatkos Mahdolliset Lukijani kaivertaneet Halloween-kurpitsoita?

1 kommentti:

Daphnion kirjoitti...

Ensi viikolla olisi tarkoitus ryhtyä kaiverruspuuhiin. Kaupassa näytti olevan oikein isoja ja hienoja kurpitsoja. Sisällöstä ajattelin tehdä herkullista kurpitsapiirakkaa. :)