keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Hävikkiviikon vinkkejä

Koska tällä viikolla on valtakunnallinen hävikkiviikko - siis kampanjoidaan sen puolesta, että ruokaa menisi vähemmän roskiin - ajattelin minäkin tökätä sormeni biojäteastiaan aiheesta. Jaksan aina päivitellä hävikkiaiheisia uutisia lukiessani, miten ihmeessä ihmiset viitsivät vanhennuttaa jääkaapissaan avaamattomia ruokapakkauksia vain heittääkseen ne pois. Ei se voi olla niin vaikeaa! Ymmärrän, että lapset eivät aina syö lautasiaan tyhjiksi ja että ruokamäärän arviointi voi olla hankalaa, jos kauppa on niin kaukana, että koko viikon ruuat pitää ostaa kerralla. Mutta jos puhutaan aikuisista kaupunkilaisista. Meilläkin laitetaan ruokaa ihan normaalisti ja välillä syödään ulkona, mutta roskiin ruokaa menee tosi vähän, lähinnä satunnaisia jonkin kolhun takia ennen aikojaan homehtuneita nektariineja. Ajattelin siis jakaa muutaman vinkin, kuinka tämä onnistuu.

1. Välttele kaupassa käyntiä.

Minä en tykkää käydä ruokakaupassa. Mieluummin imuroin kuin lähden kauppaan, vaikka lähin Alepa on parinsadan metrin päässä. Puoliso hoitaa siis useammin sen osan kotitöistä. Minä olen kuitenkin se, joka tekee useampana päivänä viikossa etätöitä kotoa käsin, ja etätyöpäivänäkin yleensä pitäisi jotakin lounasta syödä, joten viikolla kokkaan. Vaikka jääkaappi näyttäisi jo aika tyhjältä, keksin yleensä vielä jotakin, jotta kauppaan ei tarvitse lähteä. Esimerkkitilanne: jääkaapissa on vähän nahistunut paprika, sipuleita ja porkkanoita - säilykekaapissa on papuja ja tomaattimurskaa - näistähän syntyy kasvissosekeitto, ja pakastimessa on leipää - jee, ei tarvitse vielä mennä kauppaan! Leivät meillä muuten pakastetaan yleensä heti kauppakassista purkamisen jälkeen ja sulatetaan sitten viipale kerrallaan leivänpaahtimessa.

2. Sovella.

Tämä liittyy edelliseen, sillä jos reseptejä noudattaa pilkuntarkkaan, joutuu väistämättä käymään kaupassa. Kun opettelee muutaman ruoan perusjutut ja pitää mauste-, säilyke- ja pakastevarastot kunnossa, jämistä keksii aina jotakin. Meillä perusarkiruokaa ovat esimerkiksi kookosmaito- tai tomaattipohjaiset curryt ja keitot, joihin voi heittää sekaan mitä tahansa tuoreita vihanneksia ja lisäksi joko tölkkipapuja tai pakastimesta pinaattia, katkarapuja, seitiä tai vaikka alennustarralla bongattuja kanasuikaleita. Myös munakkaista saa helposti muunneltua vaikka mitä.

Leivontapuolella pärjään aika pitkälle jauhoilla, sokerilla, kuivahiivalla, kananmunilla, jogurtilla ja maidolla. Opiskelija-aikoina kämppisten kanssa meillä joskus aina olikin "parasta ennen"-lättykestejä: jos yhtä aikaa on vanhenemassa kananmunarasian jämä ja kokonainen purkki maitoa, onhan se oiva syy paistaa lättyjä tai pannaria. Tai jos näyttää siltä, että rasiallinen luumuja on yhtä aikaa lähenemässä viimeistä käyttöpäiväänsä, sehän on vain oivallinen syy tehdä piirakka. Ja piirakanhan voi tehdä mistä tahansa. Itsehän esimerkiksi juuri eilen käytin viimesyksyisen puolukkahillon jämän pois piirakassa.

3. Tee hyvää ruokaa.

Jos meillä joskus menee valmista ruokaa roskiin, se johtuu siitä, että edellisten kohtien seurauksena jokin meni pieleen ja ruoasta tuli pahaa, jolloin sitä ei enää huvita lämmittää seuraavana päivänä. Yleensä meillä tehdään hyvää ruokaa, joten jämät katoavat jääkaapista ongelmitta. Ruoasta tulee hyvää, kun tekee sitä kunnollisista aineksista - esimerkiksi tuoreista vihanneksista, käyttää mausteita eikä väen vängällä yritä tehdä sitä kokonaan ilman rasvaa ja suolaa.

Onkos Mahdollisilla Lukijoillani lisää vinkkejä listaan? Vai puolusteluja, miksi ei onnistu? Meneekö teillä ruokaa roskiin? Miksi?

2 kommenttia:

Rhia kirjoitti...

Tää aihe koskettaa läheltä koska ponnistelen kovasti että meillä menisi vähemmän ruokaa hukkaan. Avaamattomia pakkauksia ei koskaan, mutta ne jämät!
Ongelmia tuottaa lähinnä isäntä. Hänellä kun on paha tapa jättää niitä jämiä ja muutenkin ronklata ruuan suhteen. Hän on erittäin nirso muutenkin, mutta jämät jää poikkeuksetta mun hoidettavaksi isännän homekammon johdosta. Hän kun on homeelle pahasti allerginen joten kieltäyy yleensä koskemasta 1-2 päivää vanhoihin ruokiin vaikkei niissä olisi mitään vikaa. Yleensä ratkaisen tämän syömällä jämät seuraavana päivänä lounaaksi töissä tai tekemällä niistä itselleni lisäkettä muun ruuan kanssa.

on kuitenkin tilanteita kun en pysty yksinäni kaikkia jämiä tuhoamaan tai ruoka-aineita joihin isäntä ei suostu koskemaan pitkällä tikullakaan. Nirsoilijan vuoksi meidän ruokavalio koostuu ruuista joita isäntä suostuu syömään eli jos haluan itelleni jotain erilaista se on lisäkkeenä tai meillä on kaksi eri ruokaa. Kaupan ruokapakkaukset on usein sen verran reiluja että en välttämättä pysty parin päivän sisällä käyttämään jämiä omiin ruokiini ja ne ehtii mennä vanhaksi. Tää koskee usein avattuja papupurkkeja tai puoliksi syötyjä isoja hedelmäpakkauksia. isännällä on myös outo tapa säästää niiden omienkin herkkujensa jämiä (että annos kestäisi siis mahdollisimman pitkään, esim salaatinkastike tai pikkelsipurkki tms englannista tuotu mitä ei Suomesta saa) niin pitkään että paketinloppu ehtii mennä huonoksi. Hän on usein myös "kohtelias" sillä tapaa että jättää astiaan lusikallisen tai kaksi koska ei kehtaa ottaa kaikkia viimeisiä. Kun kaappi pursuaa pelkkiä jämiä niin mä en yksin pysty elämään ihan pelkillä jämillä koska tarviin myös tuoretta. Että näin. Ymmärtänet ongelman. Mua harmittaa hirveästi heittää ruokaa roskiin ja säännöllisesti paasaan siitä isännälle mut jos hänellä ei oo intoa samaan niin mä en voi yksin korjata kaikkea vaikka miten ponnistelisin.

Katarimaria kirjoitti...

Asumiskumppanilla on tosiaan väliä - yksinään on hankala yrittää vähentää jätettä, koska ei kenenkään kuulu koko aikaa olla toisen biojäteastia :) Ja yksinään ruokia on tosi paljon vaikeampi käyttää ajoissa pois kuin kahdestaan - huomasin tämän sinä Turun yksiön vuotenani, jolloin esimerkiksi leikkeleitä meni helposti vanhaksi, kun en vain ehtinyt syödä niitä pois käyttöajan puitteissa. Meilläkin muuten meni juuri tänään pari ruokalusikallista italiansalaattia roskiin, koska minä en siitä tykkää eikä puoliso ollut itselleen ostamaansa purkillista syönyt ajoissa pois!