torstai 3. syyskuuta 2015

Asiaa kissanhiekasta


Lienevätkö aiheet vähissä, jos bloggaa kissanhiekasta? Ehkä, mutta oivallus kissanhiekan hinta-laatusuhteesta on viime kuukausina lisännyt asumismukavuutta täällä sen verran, että haluan jakaa ilosanomaa muillekin.


Koska meidän kissat aikoinaan saapuivat köyhäilevään opiskelijatalouteen, piti niidenkin hoidossa säästää siinä missä pystyi. Vuosikaudet meille siis kannettiin lähimarketista Rainbow-hiekkaa. Se pölysi niin, että eteisen pinnoilta sai säännöllisesti pyyhkiä valkoista hiekkapölyä, ja kulkeutui kissojen tassuissa pitkin asuntoa. Ajattelin sen kuuluvan asiaan kissanhiekkojen kanssa ylipäätään. Pari kertaa vuosien varrella haaveilin siirtymisestä puupohjaiseen pellettityyppiseen kuivikkeeseen, mutta heti kun hiekan vaihtoprosessissa ylitettiin puolet ja puolet -suhde, kissat protestoivat. Sitten palattiin takaisin Rainbow'hun.

Kunnes tässä taannoin havaittiin, että hiekassa tapahtui ehkä jokin valmistusmuutos, koska viimeisimmät pussit olivat selvästi kehnompaa laatua kuin aiemmin. Paakut hajosivat siivotessa ja hiekka alkoi haista nopeasti. Keskusteltiin puolison kanssa, että ehkä emme enää ole niin köyhiä, että kissanhiekankin tarvitsisi olla halvinta. Googlasin parasta hiekkaa ja ehdotin, että tilattaisiin kokeeksi Zooplussan tarjouksesta monessa keskustelussa kehuttua Extreme Classicia. Jos hiekkaa tilaisi aina kerralla paljon ja jos se kestäisi käytössä selvästi kauemmin kuin Rainbow, vaihto ei edes tulisi paljoakaan kalliimmaksi. Samalla saisi luopua painavien hiekkapussien kanniskelusta pyörän ohjaustangossa kaupasta kotiin, jos hiekkalähetys tulisi kotiin muutaman kerran vuodessa.


Nyt parin kuukauden kokemuksella voin todeta, että kannatti. Hiekoissa on nähtävästi paljon isompia eroja kuin kuvittelinkaan. Uusi hiekka ei pölyä käytännössä lainkaan: eteisessä harvemmin käytettävistä takeista ja kengistä ei tarvitse enää pestä hiekkapölykuorrutusta. Koska paakuista tulee tiiviitä, hiekka pysyy puhtaana hyvin eikä haise. Kissat toki kuopivat hiekkaa edelleen lattialle, mutta pienet murut eivät kulkeudu niin kauas kuin isot rakeet ennen eivätkä häiritse ihmisjalkojen alla yhtä paljon. Samalla toki uudistettiin kissavessasysteemiä myös siten, että laatikosta tyhjennetyille roskapusseille hankittiin oma pieni kannellinen roskis, mikä osaltaan auttaa vähentämään hajua. Hiekat toki viedään päivittäin, mutta laatikko putsataan yleensä vähintäänkin aamulla ja illalla, eikä illalla viimeiseksi jaksa enää lähteä viemään roskia. Nyt voi vain miettiä, miksi tätä kaikkea ei saatu aikaiseksi aiemmin.

Samalla voinkin tässä esitellä innovatiivisen kissavessaratkaisumme. Tavallisin paikka hiekkalaatikolle on varmaan vessa, mutta meillä kissavessa sijaitsee eteisessä. Tähän on monta syytä. Aiemmissa asunnoissa hiekkalaatikko on välillä ollut kylpyhuoneessa, mutta lattialle leviävät hiekat ja märkä lattia ovat minusta tosi ikävä yhdistelmä. Lisäksi täällä pidämme mieluiten kylppärin oven kiinni, jotta lattialämmityssähköä säästyy ja kissat eivät pääse toteuttamaan mielihalujaan raapia saunan lauteita ja murtautua lattiakaivoon. Eteisessä taas on hiekkaa jo ulkokenkien mukana muutenkin.

Laatikko sijaitsee lähinnä ovea olevan kaapin alaosassa. Meillä on siis eteisessä kaapisto, jossa on alhaalla korkeat ovet ja katonrajassa pienempi, samanlevyinen matalampi kaappiosa. Ihan omin käsin nikkaroin tänne pian muuton jälkeen ratkaisun, jossa poistin reunimmaisen kaapin yläoven ja nostin korkeaa ovea yläkaapin verran ylöspäin. Alle jäi sitten kissanmentävä kolo.

Mihinkäs mahdolliset kissanomistaja-lukijani ovat sijoittaneet kissavessan?

2 kommenttia:

Sirpa ja Kollo kirjoitti...

Mulla kissanvessa on vaatehuoneessa/varastohuoneessa, jonka ovi on aina raollaan kissaa varten.

Katarimaria kirjoitti...

Vaatehuone/varasto kuulostaa ihan kätevältä paikalta kissavessalle! Sitten vain pitää muistaa aina olla laittamatta ovea kiinni :)