sunnuntai 30. elokuuta 2015

DIY: yksinkertainen toimii


Joskus keväällä kävin arpajaisvoittolipun innoittamana piipahtamassa kädentaitomessuilla. Messut olivat minulle pieni pettymys, sillä olin toivonut hamstraavani vähän lankoja, mutta tarjonta painottuikin aika vahvasti askartelupuolelle. Ja askarteluhan ei oikein ole minun juttuni. Kankaita sentään oli tarjolla kaikenlaista ihanaa. Yleensä yritän ostaa kangasta vain valmiiseen suunnitelmaan - paitsi jos tosi halvalla saa - mutta eihän messuilta voinut tyhjin käsin lähteä kotiin, joten pari trikookääröä lähti mukaan.

Vaatekaapissani oli edelleen punaisen mekon kokoinen aukko, sillä talvella tekemäni yksilö ei ole osoittautunut arkikäyttöön sopivaksi eikä oikein juhliinkaan mukavaksi. Paksumpi, arkisempi kangas ja yksinkertaisempi malli olisivat enemmän omia, päättelin.

Inspiraationa toimi nopeasti valmistuva ja jämäpalat minimoiva zero waste -mekko.

Pääntien ja hihan pituuden ja koon muutenkin hahmottamisessa auttoi paljon käytössä ollut trikoopaita. Kankaan leikkaamista häiritsi "avustaja" Ulla.


Koska oma trikooni on paljon paksumpaa kuin ohjeen versiossa ja halusin mekosta lyhyemmän, jämäpaloja syntyi väistämättä siitä, että leikkasin helman viistommaksi. Lopulta jouduin myös kaventamaan vyötärönkohtaa, sillä alkuperäisellä leikkauksella mekosta tuli todella a-linjainen ja väljä, mikä ei tuntunut kotoisalta. Väljä mekko kyllä on edelleen ja siten loistava valinta esimerkiksi syömiseen ja matkustamiseen. Paksujen sukkahousujen ja arkisten kenkien kera menee vaikka töissä, vähän prameammin asustettuna kasuaaleimmissa juhlissa, teatterissa ynnä muussa. Jo nyt tämä punainen mekko on saanut monta monituista käyttökertaa sitä aiempaa viritelmää enemmän.


2 kommenttia:

KahviKaneli kirjoitti...

Tosi kaunis!
Olet onnistunut tuon kauluksen ompelemisessa NIIIN hyvin. Se on minun ongelmakohtani. Mekot ja tunikat onnistuvat hyvin, mutta kun on kauluksen aika, niin kaikki menee pilalle. Taittelitko sen ihan vain taakse tuosa kankaasta vai leikkasitko kaulukseen kankaasta "resorin"?

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos! Huolittelin pääntien ihan vain kääntämällä kankaan, leikkaamalla kiristäviin nurkkiin vekit ja ompelemalla kaksoisneulalla. Resoreiden kanssa olen epäonnistunut niin monta kertaa, että teen mieluummin noin silloin kun se jämäkän kankaan ja kapean taitoksen myötä onnistuu.