torstai 25. kesäkuuta 2015

Vegaaninen marenki - en uskonut ennen kuin kokeilin

Yhtenä päivänä luin Hesaria ja törmäsin tällaiseen juttuun: säilykekikherneiden liemestä voi tehdä marenkia! 

Ei voi olla totta, ei varmaankaan onnistu, ajattelin. Ja minä nyt ainakin kämmään tämän, koska enhän todistetusti osaa tehdä edes tavallista marenkia. Spoilaan tähän heti alkuun jännityskertomuksen lopputuloksen: onnistuu se ja jopa minulta (ainakin tämä vegaaninen, tavallisesta en tiedä). Todiste on tässä:Maistuu, näyttää ja tuntuu aivan marengilta, ei yhtään kikherneeltä.

Mutta. Marenkitraumasta ei päässe yli ilman onnistunutta kokemusta, ja jos juttu kuitenkin toimii, olisihan se aika siistiä tarjota vegaanivieraille pavlovaa. Ja käyttää hyödyksi se kikhernepurkkien liemi, jota kuukausittain menee meillä viemäriin.

Eilenkin kaapissa oli purkki kikherneitä, ja ahkeran kirjastossa vietetyn kirjoituspäivän jälkeen mieleni teki hummusta. Harmikseni olin ostanut jotakin erikoisrapeaa laatua, ja purkin kyljessä mainostettiin niissä olevan lientä erityisen vähän. Sitä olikin tismalleen kolme ruokalusikallista. No, ihan riittävä testimääräksi.

Heitin sekaan saman verran sokeria sekä ripauksen vaniljasokeria ja sitruunamehua. Mahtaakohan vaahtoutua, ajattelin, ja yllätys yllätys - kun tarpeeksi kauan vatkasi, tuloksena oli aivan valkuaisvaahtoa muistuttava koostumus.

Aiemmat marenkiyritykseni ovat kaatuneet mitä luultavimmin paistoaikaan, sillä hätäisenä olen sörkkimässä levyjä liian aikaisessa vaiheessa ("jokohan tää olis"). Siksi tein Chocochilin ohjeen mukaan pikkuisia kakkaroita, joita piti paistaa "vain" tunti ja neljäkymmentä minuuttia. Silti meinasi hermo pettää jäähtymistä odotellessa. Kannatti kestää, koska hyviä tuli.

Jos tarjoaisin näitä vegaanivieraille, tekisin kuorrutuksen kookoskermasta. Nyt testimaistelua varten sipaisin päälle vain nokareen maustamatonta tuorejuustoa ja pakastimesta pari mustikkaa. Toimi aika hyvin näinkin! Taidan tehdä näitä jatkossa aina samana päivänä hummuksen kanssa. Enkä enää osta erikoisrapeita kikherneitä, haluan enemmän lientä!


1 kommentti:

Ulverinna kirjoitti...

Näitä pitääkin varmaan testailla jossain kohtaa ihan mielenkiinnosta. Olen huomannut, että kotitekoiset marengit maistuvat paremmalta kuin kaupan marengit. Koostumuskin on usein mukavampi. Ja marjat seurana vasta kuulostaakin hyvältä. :)