torstai 29. toukokuuta 2014

Jäätelökonetestailua

Sain siis synttärilahjaksi pitkään haikalemani keittiöturhakkeen, jäätelökoneen. Nyt olen testaillut sitä muutaman kerran, ja pienten alkusählinkien jälkeen vempain pelittää mainiosti! Jätskiä tekisi mielellään vaikka joka päivä, mutta koska paras jätski kotitekoisenakin pitää sisällään kunnon annoksen rasvaa ja sokeria, yritän rajoittaa uudet ainesyhdistelmäkokeilut muutamaan kertaan viikossa.

Koska olen leipojana ja ruuanlaittajana pitkälti sellainen, että kehittelen kaapista löytyvistä aineksista luovasti vähän mitä sattuu, jätskikoneessa onkin parasta juuri se, että jäätelöhimon hetkellä ei tarvitse lähteä kauppaan (vaikka sinne olisikin hurja 300 metrin matka), vaan voi heitellä kaapista löytyviä aineksia sekaisin ja jäädytysmasiinaan pyörimään.

Toistaiseksi toimiviksi ovat osoittautuneet muun muassa alla listatut yhdistelmät. Reseptit ovat epämääräisiä, koska en harrasta tarkkaa mittailua... Terveisin nimimerkki "Koska työssäni pitää olla tieteellisen tarkka, vapaa-ajalla vältän sitä".

Vegaaninen kahvi-kookosjäätelö


1 tlk kookosmaitoa
loraus kahvia
kourallinen manteleita
maun mukaan sokeria ja vaniljasokeria

Vadelmasorbetti

kotitekoista viinimarjamehua
vadelmia
kananmuna
sokeria tai vaniljasokeria jos tykkää makeammasta


Vadelmasorbettia ilman lisättyä sokeria puoliso tosin piti liian kirpeän ja vahvan makuisena. Itse tykkäsin, mutta seuraava sorbettikokeilu on tarkoitus tehdä kaupan mustikkakeittoon.

Banaani-pähkinäjäätelö (joka katosi kulhosta vauhdilla ennen kameran esiin kaivamista)

banaani
maapähkinävoita (kyllä, olen allergiasta huolimatta viime aikoina syönyt tätä)
vaniljakastiketta

Jätskin valmistus sujuu siis käytännössä niin, että heitän valitut ainekset ensin tehosekoittimeen, jonka kyljessä olevasta mittataulukosta voi myös katsoa helposti, milloin tavaraa on kasassa se tällaiseen pikkukoneeseen kerralla mahtuva kolmisen desiä. Sitten vain massa jäätelökoneen pakastimessa jäähtyneeseen kulhoon ja vispilä pyörimään. Ilman tiskikonetta tämä olisi kyllä aika rasittavaa puuhaa, mutta koska tehosekoittimen ja jätskikoneen osat kulhoa lukuun ottamatta voi pestä koneessa, hommaan voi ryhtyä tiskivuorta pelkäämättä. Hyvää tässä mallissa on myös se, että kulhoja tuli koneen mukana kaksi, koska toimiakseen on kulhon oltava pakastimessa vähintään 8 tuntia. Yhdestä kulhollisesta riittää sopivasti kahdelle hengelle, mutta jos kumpikin kippo on jäädytetty käyttövalmiiksi, pystyy kotijätskillä kestitsemään pari vierastakin.


Jäätelökoneen käytön kanssa oli ensimmäisessä kokeilussa pientä hankaluutta, sillä etenkin vetisemmät ja vähärasvaisemmat ainesyhdistelmät tuppaavat jäätymään kylmetetyn kulhon reunoihin kiinni hirvittävän nopeasti. Sitten kansi alkaa pompahdella irti paikaltaan, ja reunojen jäätynyt kerros eristää keskelle jäänyttä massaa niin, ettei se jähmetykään. Pienellä googlailulla huomasin, että samanlaista ongelmaa on ollut muillakin kyseisen OBH Nordican laitteen käyttäjillä. Itse ratkaisin ongelman siten, että jos huomaan massan alkavan juuttua reunoihin, pysäytän koneen ja yksinkertaisesti raaputtelen reunat puhtaiksi puisella veitsellä. Yleensä kerta riittää, sillä sitten "jäätelötaikina" on jo sen verran jähmeämpää, että se pyörii kiltisti vispilän mukana.

Lisää helppoja kotijätskireseptejä löytyy muuten esimerkiksi MouMoun blogista!

Onko Mahdollisten Lukijoitteni joukossa jäätelökoneen omistajia tai sellaisesta haaveilevia?

2 kommenttia:

Jenny kirjoitti...

Nää kuulostaa ja näyttää tosi hyviltä :)

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos, hyviltä maistuivatkin!