torstai 14. marraskuuta 2013

Ajatuksia saappaista

Tunnustan: olen ollut tänä syksynä jalojen periaatteideni vastainen shoppailija. Olen ostanut parit huonolaatuiset kengät, kun halvalla sai, ja Uffilta liian suuria neuleita, koska oli rankka päivä ja pakko saada joko jotain uutta kivaa tai sitten karkkia. Tällä viikolla toiset uudet halpissyyskenkäni sitten ottivat ja ratkesivat saumoistaan lopullisesti juuri kesken vesisateisen aamun työmatkan vaivaisen parin kuukauden käytön jälkeen. Iltapäivällä kotimatkalle lähtiessäni likomärkiä sukkia jalkaan vetäessäni päätin, että nyt saavat nuukailu ja halpisheräteostokset riittää.

Keväällä heitin pois rakkaat ruskeat, loppuun kulutetut ylipolvensaappaani vuodelta 2009, ja kumpienkin huonojen halpiskenkien perusteluna oli ollut täyttää niiden jättämää aukkoa: jäljelle jääneet välikausi- ja talvikengät eivät muka riitä, joko ne eivät sovi (ainoitten) farkkujeni kanssa tai eivät ole tarpeeksi mukavat kävellä. Olen nähtävästi tässä työelämän tuiskeessa unohtanut vuosia sitten tekemäni periaatepäätöksen, joka aikanaan sai minut muun muassa boikotoimaan DinSkon kenkiä, jotka kestivät käytössäni korkeintaan yhden talven tai kesän kerrallaan. Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa -periaate oli näimmä päässyt säännöllisen palkan myötä unohtumaan, mutta nyt pitää palata ruotuun. Seuraavaksi ostan kunnolliset talvikengät, joita käytän vähintään seuraavat neljä vuotta marraskuusta maaliskuuhun ainakin joka toinen tai kolmas päivä.

Kriteerit, jotka tekivät vanhoista saappaistani niin hyvät, ovat seuraavat: ruskea väri, klassinen malli, enimmäkseen nahkaa, kunnollinen pohja, varsi jonka sisään mahtuu säären lisäksi myös housunpuntti.

Koska en kuitenkaan ehdi enkä jaksa lähteä kiertää kenkäkauppoja, taidan päätyä taas kerran tekemään tilauksen erääseen ah-niin-ärsyttävämainoksiseen verkkokauppaan. Koska siellä nyt vaan näkyy olevan useammatkin kriteerini täyttävät saappaat. Ja ilmainen toimitus ja palautus.

Kilpailevia ehdokkaita:

1. Buffalo. Näyttää hyvältä, mutta kommenttien mukaan varsi on tiukka ja nahka kovin jäykkää. Todennäköisesti siis eivät menisi edes kiinni allekirjoittaneen läskipohkeiden kohdalta, ja jos menisivätkin, hiertäisivät. Mutta kannattaisiko silti kokeilla?


2. Remonte. Näissäkin väitetään olevan kovin tiukka varsi, mutta tiedoissa oleva mitta on ainakin noita Buffaloita isompi. Pitänee siis ennen tilaamista mittailla hieman pohkeenympärystä. Näyttävät juuri passeleilta minun tyyliini ja mukavilta. Pohja näyttää vähemmän liukkaalta kuin muissa.

3. Tamaris. Ainoa merkki näistä, joka sanoo minulle yhtikäs mitään. Omistan kahdet Tamariksen kengät ja molemmat ovat oikein hyvät. Ulkonäöllisesti nämä ovat ehkä vähemmän tämänhetkistä minua kuin nuo kahdet muut, mutta kestäisivät varmaan aikaa klassisuutensa takia. Näistä ei ole arvosteluissa haukkuja, ja varressa näyttäisi olevan jonkinsortin venykekin.


Apua valinnan vaikeuteen? Vai pitäisikö tilata kaikki ja päättää vasta kotona? En kyllä millään jaksaisi pyöräillä kahdesti Kauklahteen (lähin Valintatalo on aikas kaukana), joten osuisin mielelläni kerralla oikeaan. Onko kellään Mahdollisella Lukijallani kokemuksia noiden kahden ensimmäisen merkin kengistä? Vai pitäisikö vain pärjätä vanhoilla: kuinka monet talvikengät tarvitsee ollakseen tyylikäs?

4 kommenttia:

NooranElämää kirjoitti...

Mun mielestä noi Tamarikset on kaikista hienoimmat! :)

Mäkin vähän salaa haaveilen saappaista. Vielä on varmaan liian iso pohje suurimpaan osaan, mutta jos ahkeralla treenaamisella olis ens vuonna siinä tilassa, että vois ostaa saappaat. Aina saa haaveilla. :D

Krisse kirjoitti...

Tamarikset! Nätit ja todennäköisesti myös mukavat. Käyvät arkeen ja mekon kanssa edustusta vaativaan tilanteeseenkin :)

Katarimaria kirjoitti...

Kiitos äänistänne! Mielipiteenne auttoi vahvistamaan päätöstä, johon itsekin tässä pari päivää pähkäiltyäni aloin kallistua. Pistin äsken siis tilaukseen Tamarikset, jospa menisi kerralla valinta nappiin. Buutsiremmiä niissä ei nyt ole, mutta ehkä se on vain hyvä - ennakoiden, että Katarimaria FT:kin vielä neljän vuoden päästä tykkäisi niistä.

NooranElämää kirjoitti...

haastoin sut: http://nooranelamaa.blogspot.fi/2013/11/faktoja-ja-budapestin-kuvia.html