tiistai 20. elokuuta 2013

Parvekesuunnitelmia hieman edellä aikaansa...

Kuten aiemmin olen vähän vihjaillut, tuli meistä asunto-osakkeen omistajia. Avainten saantiin menee vielä pari viikkoa ja syyskuu ehtii pitkälle ennen muuttoa, mutta saa kai sitä joskus mennä ajatuksissaan vähän asioiden edelle ja suunnitella jo, mitä ensi keväänä tulee uudelle parvekkeelle! Tämä postaus voi toimia myös muistilistana sitten, kun kevään koittaessa olen jo unohtanut, mitä sieltä taimitarhasta pitikään kantaa kotiin.

Viimeisimpien asuntojen parvekkeille ei ole kovin suurta puutarhaa jaksanut perustaa, koska asunnot ovat olleet tietoisia väliaikaisratkaisuja sitä omaa ja pitkäaikaisempaa odotellessa. Olen siis suosiolla ollut istuttamatta köynnöksiä ja täyttämättä painavia ruukkuja mullalla, vaikka haaveilen kunnolla vehreästä kesäkeitaasta ja näkösuojaakin tarjoavista isoista kasveista. Tänä kesänä parvekkeella onkin kasvanut vain salaattia, yrttejä ja yksi pelargonia.

Miten mahtiparvekkeen saa sitten luotua? Mikä kasvaa nopeasti, mikä pysyy hengissä talvenkin yli, näyttää kivalta, tuottaisi ehkä jopa vielä hyödyllistä satoakin? Vinkkejä otetaan vastaan!

Kuva: Talo&Koti

Sen verran olen netissä ehtinyt surffata, että ostoslistalla ovat jo köynnöstuet ja pakkaspeite monivuotisille kasveille. Uusikin parveke tulee olemaan aurinkoinen ja lasitettu, joten Turun-ajoilta tutut mansikat ja tomaatit tekevät ensi kesänä taatusti paluun. Onko kellään kokemuksia ruusupavusta, köynnöskrassista, kurkusta tai kurpitsasta parvekkeella? Marttojen sivun mukaan parvekkeella voi kasvattaa jopa pihlajan!

Monivuotisenkin köynnöksen haluaisin, köynnösruusun, villiviinin tai jonkin kärhön... Voi miksi seuraavaksi pitää tulla syksy ja talvi!

Kuva: Puutarha.net


Ei kommentteja: