maanantai 6. joulukuuta 2010

Ituhippi

Nyt minusta on lopultakin tullut hippi. Olen alkanut idättää. Minulla on ollut pitkään jonkinasteisia ennakkoluuloja ituja kohtaan, ne kun tuntuvat kuuluvan samaan stereotyyppiseen mielikuvaan hörhöydestä kuin horoskoopit, suitsukkeet, Hare Krishna, rastat ja jooga. Koska valistuneen ihmisen ei kuitenkaan tule tuomita mitään pelkän stereotypian takia vaan muodostaa mielipiteensä empiirisen kokeilemisen kautta pelkäämättä hipiksi leimautumista, olen jo oppinut, että jooga on mukavaa liikuntaa ja Hare Krisha -tyypit tekevät todella hyviä kookospalleroita, ja että rastapäisyys ei välttämättä korreloi hippiyden kanssa lainkaan. Sen sijaan horoskooppeihin en ole löytänyt mitään syytä uskoa ja suitsukkeita tulee päänsärkyä.

Iduissa on todistetusti paljon vitamiineja, hivenaineita ja proteiinia. Olin syönyt niitä kaverilla ja joskus ostanut kaupastakin valmiin itusatsin. Koska näin talviaikana on projektina yrittää korvata edelleen liian helposti lautasen reunalle ja leivän päälle eksyvät kasvihuonetomaatit ja -kurkut ilmastoystävällisemmillä tuotteilla, kysyin idätyshommia harrastaneelta kaverilta neuvoja ja ostin Punnitse & Säästästä mungpapuja. Ne lähtivätkin kasvamaan astikaappiin alassuin laitetussa lasipurkissa nätisti ja nopeasti, ja eilen illalla ja tänä aamuna napostelin ensimmäisen itusatsini.


Itu-brieleipäni ei ehkä näytä maailman herkullisimmalta, mutta hyvältä se maistui. Nuo mung-pavun idut eivät mielestäni maistu mitenkään eksoottisilta, lähinnä ne muistuttavat rapsakkuudessaan tuoreita sokeriherneitä. Joten jos tykkää napostella kesäherneitä, suosittelen itujen kokeilemista! Idättämisen väitetään myös muuttavan papuja helpommin sulaviksi, ja ainakin tähänastisen kokemuksen valossa se näyttäisi olevan totta. Oma yleensä kaikenlaisista papujutuista ja niistä sokeriherneistäkin vatsanpuruja kehittelevä mahani ei reagoinut ensimmäiseen itusatsiin mitenkään.

Onko Mahdollisissa Lukijoissani ituhippejä tai sellaiseksi ryhtymistä harkitsevia?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Harkinnut olen monta kertaa, joku kerta mä vielä teen sen! :)

tiitiäinen kirjoitti...

Koitin myös joskus saada aikaiseksi itusia. Tulos ei ollut kummoinen, ja kun havaitsin että olen allerginen valitsemalleni itulaadulle päätin luovuttaa... :D Kiva että sulla onnistui! :)

compassionateapproach kirjoitti...

oma ituhippeyteni on nyt hieman katkolla, mitä tulee siis itujen kasvattamiseen. sitten kun idättäminen sujuu, voi siirtyä versoihin. herneenversot ovat niin ihania! <3

ituhippeys voi maistua myös makealle: krisujen pallerot <3

Saoka kirjoitti...

Lasipurkki alassuin? Selitäs lisää!

Voisin kyllä kokeilla... Täälläkin lienee jossain noita Punnitse & Säästä -liikkeitä, yksi opiskelukaveri ainakin puhuu niistä.

Niina kirjoitti...

Nam. Just eilen tuli mungit purkista ulos ikäänkuin itsenäisyyspäivän kunniaksi. Hyviä ovat. Toinen satsi meni samantien kaappiin :) Ohraa yritettiin, mutta ne ei oikein skulannu. Homehtuivat parat.

Niina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
compassionateapproach kirjoitti...

niina, googlaa ery ja idätystaulukko. siellä on tietoo enemmän. en uskalla nyt heittää arvioita, mikä saattoi ohran kanssa mennä pieleen. mä tykkään mung-pavuista, kun ne ovat ns. tumpelovarmoja. toisin kuin vaikkapa sinimailaset. sinimailasii pitää hoivata ku pikkuvauvoja. ei jää aina aikaa semmoselle - ittellä.

Katarimaria kirjoitti...

Mahtavaa, täällähän on paljon asiaa iduista! :)

elamaontassa, mäkin ainakin vuoden verran ajattelin että olis kiva idätellä jotain itse... siihen ei edes tarvi hankkia muuta kuin niitä siemeniä! lasipurkki ja jokin verkoksi kelpaava (itse käytin mandariinien verkkopussista palaa) ja kuminauha riittää :)

tiitiäinen, voihan harmi, äkillisesti ilmenevät allergiat ovat kyllä kurja juttu :( mä aloitin tarkoituksella kaikkein helpoimpina pidetyistä iduista ja sellaisista, joita olin jo aiemmin maistanut, minimoidakseni pettymykset!

compassionateapproach, mä suunnittelen myös auringonkukanversojen kasvattamista, mutta lukemieni ohjeitten mukaan se oli sen verran monivaiheisempaa että toistaiseksi pysyttelen noissa kaikkein helpoimmissa iduissa ;)

Saoka, lasipurkin suulle virittelin siis palan mandariinien verkkopussista kuminauhan avulla. Liottaessa turvonneet mungpavut pysyivät siellä sisällä ja saivat ilmaa ja kaapin ritilän varaan alaviistoon asetellusta purkista vesi valui hyvin pois. Ensi kerralla yritän muistaa ottaa viritelmästä kuvan, ajatus selvenee ehkä siitä selittämistä paremmin :)

P&S on ihana kauppa! Tosin multa menee sinne aina liikaa rahaa, mutta toisaalta menisi sitä rahaa äkkiä karkkiinkin ja kuivahedelmät ja pähkinät kuitenkin ovat hitusen terveellisempiä.

Niina, munkin pitäis laittaa nyt uusi satsi likoamaan. Mulla olis kauranjyviä kaapissa iso pussi kun kasvatan niistä kissoille ruohoja. Hiukan mietin että vois yrittää niitäkin, mutta ohjeita googlailtuani tulin siihen tulokseen että ne on ehkä hiukan liian vaikeita mulle vielä, ilmeisesti perusviljoihin iskee home aika helposti.

compassionateapproach, mungit oli kyllä tosi helppoja ja nopeita. Mä idättelen niitä nyt vielä muutaman kerran ennen vaikeampiin siirtymistä. Aika selkeää ja monipuolista tietoa iduista löysin esimerkiksi täältä: http://www.papukaijat.net/files/phatfile/idatys.pdf

Rhia kirjoitti...

Mä tykkään hirveesti mungpavun iduista mutta en ole uskaltanu alkaa idättää itse kun jotenkin pelkään kauhujuttuja niistä jostain myrkyistä joita idätyksessä saattaa muodostua. Onko se ihan lööperiä vai häh?
Yhteenaikaan söin aika paljon elävää ravintoa kun olin töissä paikassa jossa työkaverit tilas aika usein lounaan elävän ravinnon ravintolasta. Niissä oli paljon ituja, ihan hyviä ne kaikki oli, mut mungpavuista tykkään eniten...

Katarimaria kirjoitti...

Rhia, vissiin joitain ituja pitää ryöpätä ennen kuin niitä voi syödä ja kaikki saattavat käsittääkseni pilaantua jos niitä säilyttää liian kauan. Mung-papuja ainakin mun lähteeni väittää helpoiksi ja turvallisiksi!