tiistai 18. toukokuuta 2010

Rouviintumisprojektin summausta

Olen ollut kahden vaiheilla, tehdäkö juhlien kustannuksista laskelmaa edes itselleni vai ei, mutta koska joku toinenkin opiskelijabudjetillinen rouviintuja saattaa etsiä vinkkejä ja muuta häälöpinää ja googlautua tännekin, teen nyt pientä summausta kuitenkin. Etenkin ruokatarjoilun hintaa on vaikea laskeskella, sillä tarpeet ostettiin useammalla kauppareissulla ja joka kerta ostettiin myös normiruokaa kotiin.

Puvustus
- Oman teetetyn pukuni kankaat maksoivat 60 e, työ n. 300 e. Eikä tämä hääpuku taatusti jää kaappiin pölyttymään, vaan olen jo miettinyt, kuinka yhdistän hameen hieman vähemmän prameasti muutamiin muihin kesän juhliin.
- Sulhasen puvusta en löytänyt kuittia, mutta muistikuva oli, että parillasadalla siitäkin selvittiin. Ja harmaata peruspukua tulee M:kin taatusti käyttämään vielä monta kertaa. Ainoa häiden jälkeen käyttämättömäksi jäävä on luultavimmin kolmenkympin plastroni, jonka voi vaikka myydä eteenpäin.
- Asusteet ja kengät löytyivät kaapista.
- Sormus kaiverruksineen maksoi n. 200 e.
- Hiukset ja meikin laitoin itse.
- Hääkimppu kuvia varten torilta 5 e.
Yhteensä n. 765 e

Kuvituksena lahjoja: seinäkelloa toivottiin vanhan onnettomasti hajonneen tilalle. Tämä saatu sopii mainiosti sisustukseen, lasin alla olevat viisarit eivät houkuta karvapyllyä jahtiin - eikä siinä edes ole jahdattavaa sekuntiviisaria - ja kello on myös yllättävän hiljainen.

Juhlapaikka ja varusteet
- Raatihuoneen kellarin tilavuokra oli 350 e.
- Pääosa astioista vuokrattiin, se maksoi n. 80 e, johon sisältyi myös yksi hajonnut viinilasi.
- Kutsuihin, paikkakortteihin ja ruokavaliolappusiin kului askartelutarvikkeita n. 20 euron edestä.
- Pöytäliinat ja tarjoiluastiat lainattiin kavereilta ja sukulaisilta.
- Koristeiksi poimittiin valkovuokkoja ja kannettiin kotoa kaikki löytyvät tuikkulyhdyt ja kynttilänjalat.
Yhteensä n. 450 e.

Tämän hienon leijonataulun meille teki M:n sisko, ja se löysi jo paikkansa seinältä. Pahoittelen, etten jaksanut suoristaa kuvaa, taulu seinällä riippuu kyllä suorassa.

Tarjoilu
- Alkoholijuomina tarjottiin kuohuviiniä, valkoviiniä ja punaviiniä sekä boolia. Alkoholit ostettiin Viron-reissulla, niihin meni arvioni mukaan n. 150 e, ja pari viinipulloa maistettiin jo etukäteen, muutama meni apulaisille kiitokseksi ja jokunen on vielä kaapissakin.
- Ruokakauppaan meni varmasti ainakin 200 e. Anoppi, joka taiteili kakut, toi mukanaan osan tarpeista, ja muutakin väkeä puuhasi keittiössämme juhlaa edeltävänä iltana ja juhlapäivän aamuna. Kavereistakin moni toteutti lahjatoiveemme ja sopi ennalta, mitä voi tuoda tarjottavaksi. Emme siis tarjonneet lämmintä ruokaa, vaan pöytä notkui voileivistä, piirakoista, kakuista, pitsoista, pikkuleivistä, pullasta, kuivahedelmistä, pähkinöistä, juustoista jne. Ainakaan meidän korviin ei kantautunut valitusta, että joku olisi jäänyt nälkäiseksi, ja murkinaa riitti jatkopaikkaan vietäväksikin.
- Näin jälkeenpäin ajatellen stressi olisi luultavasti ollut vähäisempi, jos olisimme palkanneet pitopalvelun hoitamaan tarjoilun. Toisaalta saimme tällä tavalla pöytään juuri niitä herkkuja, joita halusimme, ja pitopalvelujen menulistoilta olisi varmaan ollut melko vaikeaa löytää esimerkiksi vegaanisia vaihtoehtoja. Myös vieraan väen hyöriminen juhlapaikalla olisi saattanut jäykistää tunnelmaa. Lisäksi vieraiden päästessä osallistumaan juhlien tekemiseen, materiaalisten lahjojen määrä jäi oikeasti toiveittemme mukaisesti vähäiseksi. Ja onhan köyhiltä opiskelijoilta ihan eri asia pyytää palvelusta kuin rahasummaa.
Yhteensä n. 350 e.Ystävä, joka oli tärkeä linkki minun ja M:n tapaamisessa, oli teettänyt ja kehystänyt meille yhden harvinaisista onnistuneista yhteiskuvistamme.

Valokuvat ja kiitoskortit
- Valokuvat ottivat kaverit minun järkkärilläni vihkimisen jälkeen, siis itse kuvaus ei maksanut mitään.
- Kiitoskortit, juhlakuvia paperikuvina ja "viralliset" hääkuvasuurennokset itselle ja sukulaisille muistoksi pistettiin eilen tilaukseen ja vielä jää siis nähtäväksi, onko laatu toivottua. Hintaa postikuluineen tuli n. 60e, lisäksi pitää vielä ostaa itselle jäävään kuvaan kehykset.

Näillä laskelmilla koko häiden kustannuksiksi tulee reilut puolitoista tuhatta euroa. Kamala summa opintotuella eläjille yksistä juhlista, mutta toisaalta kallein osuus oli kuitenkin vaatteet, jotka palvelevat tulevissa juhlissa vielä vuosikausia. Muita kustannuksia oli vielä ainakin jatkoilla soittaneen dj:n palkaksi mennyt kaksikymppinen, taksimatka kotiin ja parit hajonneet sukkahousut. Juhlissa oli siis väkeä 36 henkeä ja jatkoilla roimasti vielä lisää.

Juhliemme rentous ja persoonallisuus sai valtavasti kiitosta, ja ennestään tuntemattomat vieraat vaikuttivat tutustuvan toisiinsa hyvin ja viihtyvän mainiosti. Yllätyin siitä, että ihan oikeasti emme saaneet mitään turhaa lahjaksi - kiitos siitä rakkaat sukulaiset ja ystävät! Edellä kuvattujen esineiden lisäksi saimme myöskin ennalta toivotun rautapadan, jossa aion opetella valmistamaan ainakin linssimuhennosta, ja kivana yllätyksenä lahjakortin seinäkiipeilemään, joka pitäisi lähiviikkoina ehtiä käyttämään. Vaikka olimme budjetoineet maksavamme juhlat itse emmekä varsinaisesti toivoneet rahaakaan, sitä kuitenkin sukulaisilta tuli mukavasti peittämään kustannuksia.

1 kommentti:

Menikö oikein? kirjoitti...

"- Sormus kaiverruksineen maksoi n. 200 e.
- Hiukset ja meikin laitoin itse.
- Hääkimppu kuvia varten torilta 5 e.

[...]"

Polttarikuvat - priceless.